Sport

Roest maakt feest compleet met zilver op olympische 1500 meter

KJELD NUIS KNALT NAAR GOUD

Kjeld Nuis na zijn race.

Kjeld Nuis na zijn race.

ANP

Het vierde olympisch goud voor Nederland is binnen! Kjeld Nuis reed op de olympische 1500 meter iedereen aan flarden (1.44,01) en knalde naar eeuwige olympische roem. 

Kjeld Nuis na zijn race.

Kjeld Nuis na zijn race.

ANP

Patrick Roest maakte het feestje voor Nederland compleet. De 22-jarige schaatser pakte het zilver. Het brons was voor de Zuid-Koreaan Kim Min Seok. Koen Verweij werd slechts elfde. 

Nuis nam nooit eerder deel aan de Winterspelen, maar dat speelde absoluut geen rol bij de 28-jarige schaatser uit Leiden, zo verzekerde hij. Toen hij eerder deze week het middenterrein van de Gangneung Oval betrad, ging er direct een warm gevoel door hem heen. Dit was de baan waar hij vorig jaar de concurrentie schaatsles gaf bij de WK afstanden.

Lees ook: - Nuis ontroerd door compliment van schaatsgrootheid Geschorste Joeskov feliciteert Nuis Ook Nuis eist champagnefles op

Kjeld Nuis zwaait naar het publiek.

Kjeld Nuis zwaait naar het publiek.

Reuters

Op zowel de 1000 als de 1500 meter toonde hij zich in februari 2017 superieur. “Ook toen voelde ik de druk. Daarmee moet je gewoon kunnen dealen”, zei Nuis een dag voor de race.

Zijn ploeggenoten van Team LottoNL-Jumbo lieten hem de afgelopen dagen al zien hoe je olympisch goud binnensleept. Eerst Carlijn Achtereekte, een dag later was het de beurt aan Sven Kramer.

Lees ook: Patrick Roest blij met ijzersterke rit

Patrick Roest steekt zijn duim op.

Patrick Roest steekt zijn duim op.

ANP

Al in rit vier was het de beurt aan Roest. De ploeggenoot van Nuis werd weggeschoten door de Nederlandse starter Jan Zwier. Roest zette tot blijdschap van de Nederlanders op de tribune (inclusief koning Willem-Alexander) 1.44,86 op de klokken, een persoonlijk record voor de Nederlander.

Lees ook: Verweij baalt als een stekker van 'klote-rit'

Koen Verweij baalt na zijn rit.

Koen Verweij baalt na zijn rit.

ANP

Na de dweil was het direct de beurt aan Shani Davis. De oude vos uit de Verenigde Staten (35), tweevoudig olympisch kampioen op de 1000 meter. Davis moest de ritzege laten aan Bart Swings, die met 1.45,49 de voorlopig tweede tijd noteerde.

Zbigniew Brodka toonde even later dat hij niet meer de magie bezit van vier jaar geleden. De olympisch kampioen van Sotsji, 33 inmiddels, kwam niet in de buurt van Roest: 1.46,31.

Vlijmscherpe tijd

Nuis reed vervolgens de tijd van Roest aan flarden. Met een messcherpe race nam hij de leiding over. Verweij kwam twee ritten later snelheid en inhoud tekort en kwam niet in de buurt van Nuis en kon een topnotering vergeten. Voor Nuis, daarentegen, barstte een groot feest los, dat hij samen met Roest kan vieren.

Lees hier een beknopt verslag van rit tot rit door onze verslaggever Nick Tol. 

Bekijk hier de stand in de medaillespiegel en hier het volledige programma van de Winterspelen.