Sport/Wielrennen
1663130572
Wielrennen

Froome wint Vuelta 2011: ’Beter laat dan nooit!’

Chris Froome

Chris Froome

AIGLE - De internationale wielrenunie UCI heeft Chris Froome uitgeroepen tot winnaar van de Ronde van Spanje van 2011. De Brit neemt de eindzege over van Juan José Cobo, wiens resultaten uit de Vuelta van 2009 en 2011 zijn geschrapt omdat destijds afwijkingen in zijn bloedpaspoort zijn vastgesteld. Bauke Mollema schuift op naar plek drie en dus op het podium.

Chris Froome

Chris Froome

Froome reageerde via sociale media op het nieuws. „Beter laat dan nooit! Ik heb hele speciale herinneringen aan de Vuelta van 2011”, schrijft hij. Bij de tweet plaatste hij een foto op het podium van de Vuelta, met de rode leiderstrui aan.

De UCI maakte vorige maand al bekend dat de Spanjaard voor drie jaar is geschorst. Ook zijn resultaten op de WK van 2009 in Zwitserland zijn uit de boeken gehaald.

Cobo (38) kon nog in beroep gaan bij het internationale sporttribunaal CAS, maar dat heeft de gestopte wielrenner niet gedaan. Op de website van de UCI is de uitslag van de Vuelta van 2011 daarom aangepast.

Froome staat nu op de eerste plaats, gevolgd door zijn toenmalige Sky-teamgenoot Bradley Wiggins en Bauke Mollema. De Groninger, die destijds voor Rabobank reed, kan zo met terugwerkende kracht alsnog een podiumplaats in een grote ronde op zijn erelijst zetten.