Nieuws/Sport
1663190
Sport

'Daar heb ik toen in m’n eentje op het podium staan springen'

Leenstra licht merkwaardig verhaal over Sotsji-huldiging toe

Marrit Leenstra

Marrit Leenstra

Als een dief in de nacht sloop Marrit Leenstra vier jaar geleden naar het podium op Medal Plaza in Sotsji.

Marrit Leenstra

Marrit Leenstra

Onder toeziend oog van haar Italiaanse man Mateo Anesi deed ze net alsof de officiële prijsuitreiking gaande was en vierde ze op uitbundige wijze dat ze bij de Olympische Spelen een gouden plak op de ploegachtervolging had gewonnen.

Het klinkt misschien als een vreemd verhaal, maar het is waar gebeurd. De reden? Leenstra legt het uit: "Normaal gesproken worden de medailles een dag na de wedstrijd uitgereikt op Medal Plaza. Maar de ploegachtervolging werd op de laatste dag van de Spelen van Sotsji verreden. Wij wonnen goud, maar de prijsuitreiking vond plaats in het stadion. Dat vond ik heel jammer. Vandaar dat ik toen ’s avonds met Mateo naar Medal Plaza ben gegaan. Daar heb ik toen in m’n eentje op het podium staan springen.”

Vandaag gaat ze weer naar Medal Plaza. Dit keer in Pyeongchang. En dit keer ook voor de officiële prijsuitreiking, van de medailles op de 1500 meter. Gisteren won Leenstra op die afstand namelijk een bronzen plak, haar eerste olympische eremetaal. Haar tijd van 1.55,26 was nét genoeg om Lotte van Beek voor te blijven (1.55,27).

"Ik droomde altijd van goud, maar ik ben nu echt ontzettend blij met brons”, zei ze met een snik in haar stem. „Eindelijk een medaille.”