Sport/Voetbal
1668295135
Voetbal

’Nadruk daardoor op andere zaken, dan schiet je je doel voorbij’

KNVB schrapt herhaalactie met OneLove-band; COC en Roze Kameraden boos

Clasie droeg de band afgelopen weekend wel, Kökcü niet.

Clasie droeg de band afgelopen weekend wel, Kökcü niet.

Een herhaalactie van de OneLove-campagne met de bijbehorende aanvoerdersband in het Nederlandse betaalde voetbal is door de KNVB afgelast. Dat is gedaan vanwege de ophef die ontstond omdat aanvoerders Orkun Kokcü (Feyenoord) en Redouan El Yaakoubi (Excelsior) weigerden de OneLove-aanvoerdersband te dragen.

Clasie droeg de band afgelopen weekend wel, Kökcü niet.

Clasie droeg de band afgelopen weekend wel, Kökcü niet.

„Door binnen een maand opnieuw met de OneLove-band te gaan spelen, wat nog slechts een idee was, zal de nadruk hierdoor op andere zaken liggen dan op het gebaar dat je wil maken. Dan schiet je je doel voorbij, vandaar dat besloten is om dit nu even niet te doen”, aldus een woordvoerder van de KNVB.

„Maar de campagne OneLove gaat zeker door en is dus straks ook zichtbaar op het WK. En daarna ook. De eerstvolgende actie daarna is rond de internationale dag tegen racisme en discriminatie.”

Het is aan de KNVB om dit te besluiten, reageert minister Conny Helder (Sport). „Ik ben een groot voorstander van de OneLove-campagne omdat het over gelijkheid van mensen gaat. Ik zal mijn weg zoeken in de internationale sport om dat ook te blijven uitdragen”, zei ze na de ministerraad.

COC en Roze Kameraden

COC Nederland, de landelijke lhbti-belangenorganisatie, noemt het schrappen van de voor november beoogde OneLove-actie van voetbalbond KNVB „onbegrijpelijk.” De Roze Kameraden, de lhbti-supportersgroep van Feyenoord, spreekt van een „gemiste kans.”

„Onbegrijpelijk dat de KNVB toegeeft aan de ontstane druk, wie kan er nou tegen respect zijn?”, reageert de COC-woordvoerder. Het COC zegt de voetbalbond aan te gaan spreken en „te zeggen dat ze hun rug recht moeten houden.” Ook roept de belangenclub andere voetbalaanvoerders die de band wel al droegen, op dit te blijven doen.

Het COC zegt verder de KNVB te zullen aanspreken op discriminerende spreekkoren. „Er zijn regels voor om wedstrijden stil te leggen, maar bij transfobe of homofobe spreekkoren gebeurt dit lang niet altijd. Dat moet wel gebeuren, daar moet de KNVB actie op ondernemen.”

Raar signaal

De KNVB zou „voor 100 procent achter de OneLove-campagne moeten blijven staan”, zegt Roze Kameraden-voorzitter Paul van Dorst. „Het is een heel raar signaal om de campagne aan de kant te zetten. Die campagne heeft een bepaalde boodschap, die wordt nu aan de kant geschoven omdat ze bang zijn dat het over de poppetjes gaat in plaats van de boodschap. Terwijl de discussie juist zorgt dat we verder komen.”

Van Dorst wil van de KNVB de „exacte beweegredenen” weten van het schrappen van de eerstvolgende OneLove-actie en zegt in gesprek te willen blijven met de voetbalbond over discriminatie.

Kökcü geeft band aan Trauner

Afgelopen zondag maakte Kökcü kort voor de wedstrijd tegen AZ bekend dat hij vanwege zijn religie de OneLove-band niet wenste te dragen, waardoor Gernot Trauner hem verving als captain. „Ik vind dat iedereen vrij is om te doen wat diegene wil of voelt. Ik snap heel goed wat het belang is van deze actie, alleen voel ik mij door mijn geloofsovertuiging niet de aangewezen persoon om dit te supporten”, zo liet hij optekenen.

De weigering van het tweetal werd breed uitgemeten en het besluit van Kokcü leidde tot teleurstelling bij onder meer bij lhbti-supportersgroep de Roze Kameraden van Feyenoord. Excelsior zei dinsdag geraakt te zijn door alle ontstane commotie. „Afgelopen dagen zijn wij onbedoeld middelpunt geworden van een discussie die haaks staat op de uitgangspunten en kernwaarden die wij als club hanteren en intern hoog in het vaandel hebben staan”, schreef algemeen directeur Daan Bovenberg in een schriftelijke verklaring.

De clubs in het betaald voetbal zouden tijdens de laatste speelronde voor het WK de OneLove-band opnieuw dragen. De laatste wedstrijden in de Eredivisie voor het WK worden op zondag 13 november gespeeld. Het WK begint een week later, op zondag 20 november. Oranje speelt voor het eerst op maandag 21 november.

OneLove is een statement vanuit het voetbal voor verbinding en diversiteit en daarmee tegen alle vormen van discriminatie.