Sport/Tennis
1668324748
Tennis

Novak Djokovic steunt anti-China-actie WTA: ’Niet genoeg informatie over Peng Shuai’

Novak Djokovic met een service.

Novak Djokovic met een service.

Novak Djokovic, de nummer één van de wereld, zegt „volledig” achter het besluit van tennisbond WTA te staan om alle komende toernooien in China en Hongkong te schrappen. De bond besloot daartoe omdat de Chinezen geen verbetering tonen in de situatie rond speelster Peng Shuai.

Novak Djokovic met een service.

Novak Djokovic met een service.

„Ik sta volledig achter het standpunt van de WTA omdat we niet genoeg informatie hebben over Peng Shuai en haar welzijn”, zei Djokovic woensdag tijdens de David Cup in Madrid. „Haar gezondheid is van het grootste belang voor de tenniswereld”, voegde hij eraan toe.

De 35-jarige Peng, voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel, beschuldigde begin november op het Chinese sociale medium Weibo voormalig vicepremier Zhang Gaoli van seksueel misbruik. Haar zorgwekkende boodschap verdween al snel van het internet en van de tennisster werd nadien ruim twee weken niets meer vernomen.

De WTA vreest dat China censuur pleegt en mijdt het land daarom. Voorzitter van de bond, Steve Simon, noemt de acties van China onacceptabel. „Als machtige mensen de stemmen van vrouwen kunnen onderdrukken en beschuldigingen van seksueel geweld onder het tapijt kunnen vegen, dan valt de basis waarop de WTA is gegrondvest - gelijkheid voor vrouwen - weg. Dat wil en kan ik de WTA en haar spelers niet laten gebeuren. Gezien de huidige stand van zaken maak ik me ook grote zorgen over de risico’s die al onze spelers en staf lopen als we in 2022 evenementen in China zouden houden”, aldus Simon in een verklaring.

China organiseert over twee maanden de Olympische Winterspelen.