Sport

Kroon Patrick Roest op ongelooflijke herrijzenis

Olympisch zilver een jaar na 'appelmoes'

Patrick Roest grijpt het zilver in Sotsji.

Patrick Roest grijpt het zilver in Sotsji.

Rene Bouwman

Oneindig ver weg leek Pyeongchang, die middag ergens medio september toen Patrick Roest als een lappenpop op het asfalt lag.

Patrick Roest grijpt het zilver in Sotsji.

Patrick Roest grijpt het zilver in Sotsji.

Rene Bouwman

In de aanloop naar het seizoen stond er voor de boerenzoon uit schaatsdorp Lekkerkerk een skeelertraining op het programma. Zo zalig als de wieltjes onder zijn voeten zoefden, zo groot waren de risico’s van het voluit rijden op de openbare weg. "Je weet dat je klaar bent als er plotseling iets voor je staat.”

Succestrainer Jac Orie.

Succestrainer Jac Orie.

Rene Bouwman

Lees ook:  Nuis ontroerd door compliment van schaatsgrootheid Geschorste Joeskov feliciteert Nuis

En dat stond er. Dwars op de weg. Een trekker. Met volle vaart knalde Roest (22) op het voertuig. Het resultaat: twee volledige breuken en tien scheurtjes in de arm plus ettelijke bloeduitstortingen over het gehele lichaam. Jac Orie wist zich nog goed te herinneren waar hij aan moest denken toen Roest hem liet zien wat hij aan het ongeval had overgehouden. "Appelmoes.”

Op de tribune van de Gangneung Science Oval moest Roest gistermiddag meermaals aan dat ene moment denken. Zijn 1.44,86 op de olympische 1500 meter, zo zag hij te midden van familieleden, bleek goed voor een zilveren plak. De kroon op een wonderbaarlijke wederopstanding. Dat hij zijn ouders opzocht, was dan ook geen toeval. "Ze hebben me na dat ongeval heel goed opgevangen. Toen was er gedeelde smart. Nu gedeelde vreugde.”

Lees ook: Ook Nuis eist champagnefles op Verweij baalt als een stekker van 'klote-rit'

Bekijk hier de stand in de medaillespiegel en hier het volledige programma van de Winterspelen.

Lees meer over