Sport

Vier dagen na ‘zuurste moment’ uit haar loopbaan

TER MORS VEROVERT GOUD

Jorien ter Mors kan haar geluk niet op.

Jorien ter Mors kan haar geluk niet op.

Rene Bouwman

Nederland heeft weer goud gepakt op de Winterspelen! Jorien ter Mors zegevierde woensdag in de Gangneung Science Oval op de olympische 1000 meter.

Jorien ter Mors kan haar geluk niet op.

Jorien ter Mors kan haar geluk niet op.

Rene Bouwman

Het betekende het vijfde goud voor Nederland in Pyeongchang en de elfde plak in totaal. Haar tijd van 1.13,56 bleek de concurrentie in Zuid-Korea veel te machtig. De Japanse schaatssters Nao Kodaira en Miho Takagi, pupillen van de Nederlander Johan de Wit, eisten respectievelijk het zilver en het brons voor zich op. Marrit Leenstra legde beslag op de zesde plek, Ireen Wüst eindigde als negende.

Lees ook: - Ter Mors na triomf in illuster rijtje - Ter Mors kan juichen na gigantische gok ​​​​​​- Ter Mors moet snel omschakelen naar 'spelletje'

Jorien ter Mors viert feest met haar dierbaren op de tribune.

Jorien ter Mors viert feest met haar dierbaren op de tribune.

ANP

Machtig herstel

Ter Mors kreeg afgelopen zaterdag tijdens de relay naar eigen zeggen te maken met het ‘zuurste moment’ uit haar loopbaan. In plaats van een finaleplek met haar shorttrackteam vloog Oranje er in de halve finales uit. Op de schaatsbaan herstelde ze zich op fantastische wijze van die teleurstelling. De tweevoudig olympisch kampioene van Sotsji (2014) voegde er een schitterende gouden medaille aan toe. 

Terwijl buiten het stadion een flinke storm net was gaan liggen, begon in de Gangneung Science Oval de vierde afstand in het schaatstoernooi.

Wüst mocht al in de vierde rit aan de bak. De 31-jarige Brabantse maakte vlak voor haar start een bijzonder ontspannen indruk. Tijdens haar opwarmrondje nam ze uitgebreid de tijd om de Nederlandse toeschouwers al zwaaiend te begroeten. Ze voelde nog even aan het ijs, maar dat bleek haar deze keer minder goed gezin.

Lees ook: - Leenstra: 'Dan kom je er echt niet aan te pas'  - Wüst: 'Helaas is deze tijd niet genoeg'

Jorien ter Mors viert feest met haar dierbaren op de tribune.

Jorien ter Mors viert feest met haar dierbaren op de tribune.

ANP

Net als twee dagen eerder tijdens de 1500 meter begon Wüst met een valse start. Dit keer was dit geen voorbode voor een uitzonderlijke prestatie. Met haar 1.15,32 kon ze een elfde olympische medaille vergeten. Een tegenvaller, maar zeker geen enorme teleurstelling voor de Brabantse, die ook nog in actie komt op de ploegachtervolging.

Ter Mors haalt uit

De tijd van Wüst bleef uiteindelijk staan tot de twaalfde rit. Toen kwam Ter Mors in de baan. Met een spetterende tijd én een olympisch record kwam ze bijna twee seconden onder de tijd van haar landgenote. "Het was gewoon een perfecte race", zei ze zelf na afloop. Miho Takagi, op voorhand de grote favoriete voor het goud kwam in de veertiende rit tot 1.13,98, en ook Nao Kodaira redde het niet: 1.13,82. 

Het was een uitspatting van Ter Mors, zoals vier jaar geleden op de olympische 1500 meter. Ook toen kwam de concurrentie niet in de buurt van de 28-jarige schaatsster uit Enschede. 

Lees hier een beknopt verslag van rit tot rit door onze verslaggever Nick Tol.

Bekijk hier de stand in de medaillespiegel en hier het volledige programma van de Winterspelen.

Lees meer over