Sport

Jeroen Otter: 'Ik ben niet de meest empathische coach'

'Ik heb Ter Mors niet gebaby'd'

Door Van onze Telesportredactie

Jorien ter Mors en Jeroen Otter vormen een gouden combinatie.

Jorien ter Mors en Jeroen Otter vormen een gouden combinatie.

Rene Bouwman

Jeroen Otter, coach van de gouden Jorien ter Mors, weet waar zijn kracht ligt. 

Jorien ter Mors en Jeroen Otter vormen een gouden combinatie.

Jorien ter Mors en Jeroen Otter vormen een gouden combinatie.

Rene Bouwman

Otter en Ter Mors besloten zes weken geleden dat de 28-jarige Enschedese ondanks een pijnlijke rug vol op olympisch goud tijdens de Winterspelen van Pyeongchang ging mikken. Die gok betaalde zich uit. Woensdag vierde Ter Mors een derde olympische triomf in de Gangneung Science Oval. 

Otter, van wie Ter Mors na dit seizoen afscheid neemt omdat ze stopt met shorttrack, weet waar zijn kracht ligt, maar ook waarmee hij zijn pupil minder goed kan helpen. Bijna vijf jaar geleden overleed haar vader. De zus van Ter Mors lijdt aan een ernstige spierziekte. "Dat zijn allemaal heel vervelende dingen. Zeker als je dat op jonge leeftijd al moet missen. Dat is ongelooflijk lastig", aldus Otter. 

Lees ook: - Ter Mors hield haar eigen lichaam voor de gek - 'Dan kom je er echt niet aan te pas'

"Je krijgt er natuurlijk mee te maken, maar ik ben niet de meest empathische coach. Ik probeer er wel te zijn, maar ik heb niet het vermogen dat veel andere mensen rond een topsporter kunnen invullen."

Een gebrek aan empathie hielp Ter Mors uiteindelijk aan wel in haar jacht op olympisch goud. "Als je veel empathie had getoond, had je haar gebaby'd. We hebben het aantal krachttrainingen vermeerderd. Bij het trainingskamp in Japan zagen we al heel langzaam dat de dingen op de goede plek gingen vallen."

Emoties bij Jorien ter Mors.

Emoties bij Jorien ter Mors.

Rene Bouwman

Otter zag woensdag al snel dat goed zat bij Ter Mors. "Ze had natuurlijk een prachtige loting (Ter Mors trof de snelle Amerikaanse Brittany Bowe, red.). Als je met zo'n tijd de laatste ronde kan rijden, dan weet je na 600 meter al wel: daar komt niemand meer aan", verklaarde Otter.

Lees ook: Ter Mors na triomf in illuster rijtje ​​​​​​- Ter Mors moet snel omschakelen naar 'spelletje'

1.13,56 bleek inderdaad voor iedereen te machtig. Al deed Nao Kodaira (1.13,82) nog wel een dappere poging, die het net niet haalde. Miho Takagi, net als Kodaira en Japanse, kwam met 1.13,98 ook op het podium. 

"Eergisteren deed ze wat snelkracht. Dat kunnen wij heel mooi meten. Toen dachten we: dat kan niet meer fout gaan. Dat betekent dat je een goede opening rijdt. We zaten op die 18.0 te azen, dat werd het. En als je dan een goede rond rijdt (27.0) en je kan eindigen binnen 1.8 seconden verval. Dan is het kat in het bakkie", analyseerde Otter.