Sport/Voetbal
1671927778
Voetbal

Aangifte FIFA tegen Sepp Blatter om peperduur voetbalmuseum

Het FIFA Museum kostte het lieve sommetje van 461 miljoen euro.

Het FIFA Museum kostte het lieve sommetje van 461 miljoen euro.

Wereldvoetbalbond FIFA heeft aangifte gedaan tegen onder anderen oud-voorzitter Sepp Blatter in verband met de kosten van 500 miljoen Zwitserse franc (461 miljoen euro) van het FIFA Museum.

Het FIFA Museum kostte het lieve sommetje van 461 miljoen euro.

Het FIFA Museum kostte het lieve sommetje van 461 miljoen euro.

FIFA heeft aangifte gedaan bij de aanklager van de kantonrechtbank in Zürich nadat uit een onderzoek van experts bewijs naar voren was gekomen voor vermoedelijk crimineel mismanagement door FIFA’s vorige bestuur en door de bond aangestelde bedrijven voor het museum Haus zur Enge.

In de aanklacht wordt de directe betrokkenheid van voormalig voorzitter Blatter genoemd, samen met andere personen. De klacht richt zich op de kosten van het project. Het vorige FIFA-bestuur stopte een kleine 130 miljoen euro in de renovatie en inrichting van het gebouw dat niet in bezit is van de FIFA en ging een langdurige huurovereenkomst aan tegen ongunstige tarieven in vergelijking met de marktprijzen. Die gaat de voetbalbond tot de afloop van de overeenkomst in 2045 ruim 330 miljoen euro kosten.

„Gezien de enorme kosten in samenhang met dit museum en de algemene manier van werken van het vorige FIFA-bestuur, is er een forensisch onderzoek uitgevoerd om erachter te komen wat precies is gebeurd”, zei vice-secretaris-generaal Alasdair Bell van de FIFA. „Uit het onderzoek kwamen wijdverbreide verdachte omstandigheden en managementfouten naar voren, waarvan sommige vermoedelijk crimineel zijn. Daarom moet alles grondig worden onderzocht door de relevante autoriteiten.”

FIFA laat weten dat het geen andere keuze had dan het te melden bij de aanklager van het kanton. „Omdat het huidige FIFA-bestuur ook verantwoordelijkheden heeft wat betreft de geloofwaardigheid en we die willen naleven, zelfs als degenen voor ons die geschonden hebben”, aldus Bell.

Blatter ontkent de beschuldiging van crimineel mismanagement in verband het het voetbalmuseum in alle toonaarden. Dat heeft zijn advocaat laten weten. „De beschuldigingen zijn ongegrond en worden in felle bewoordingen tegengesproken”, zei Lorenz Erni in een verklaring.

De Zwitser was van 1998 tot zijn gedwongen afscheid in 2015 voorzitter van de FIFA. Het museum was mede door hem tot stand gekomen en werd in 2016 geopend.