Nieuws/Sport
1674027
Sport

Poging tot 'matchfixing' Jillert Anema

Jillert Anema

Jillert Anema

Jillert Anema heeft tijdens de Winterspelen in Sotsji een officiële waarschuwing gekregen van NOC*NSF, omdat de Friese schaatscoach een poging tot matchfixing ondernam. 

Jillert Anema

Jillert Anema

Dat blijkt uit een brief van Maurits Hendriks aan Anema die in handen is van de Volkskrant. De toenmalig chef de mission van TeamNL sprak over een 'van de olympische waarden en de waarden van de sport in het algemeen, zoals fair play en respect.'

Lees ook: NOCNSF bevestigt en betreurt zaak-Anema

De coach van onder andere Jorrit Bergsma leidde in 2014 de Franse ploeg, die het in de kwartfinales opnam tegen Nederland. De Franse schaatser  Alexis Contin kampte met een schildklieraandoening, waardoor Anema een totale afgang vreesde. 

Anema en Jorrit Bergsma

Anema en Jorrit Bergsma

Anema zou bondscoach van de Nederlandse schaatsers, Arie Koops, hebben gevraagd zijn ploeg te instrueren het rustig aan te doen. In ruil daarvoor zou een Nederlandse zege nooit in gevaar komen. Bij een val van één van de Nederlandse rijders, de latere olympisch kampioen, zou Contin zich laten terugzakken. 

Hendriks schrijft daarover: "Als tegenprestatie gaf U de garantie dat mocht er een schaatser van het Nederlandse team ten val komen, de Franse schaatser A. Contin zich zou laten zakken, zodat de winst van het Nederlandse team veilig gesteld zou zijn."

Anema

Anema verklaart in de Volkskrant: 'Koops heeft toen na wat heen en weer gepraat gezegd: oké. Schudden we daar de hand op. Toen is ie naar beneden gegaan. Kwam er even later een telefoontje van Koops: Maurits Hendriks wil het niet hebben. Het is matchfixing. Dan moeten we het niet doen, heb ik gezegd. Daarna heb ik een waarschuwing gekregen en Koops heeft te horen gekregen dat hij het allemaal zo geweldig goed deed.'

Voor Anema's pupil Bergsma wacht donderdag een belangrijke race. De schaatser verdedigt tijdens de Spelen zijn titel op de tien kilometer. De concurrentie komt van Ted-Jan Bloemen en Sven Kramer, die in 2014 werd geklopt door Bergsma.