Sport/Wielrennen
1674128313
Wielrennen

Ronde van het Baskenland:

Fraaie winst Alex Aranburu, Primoz Roglic behoudt nét leiderstrui

Alex Aranburu komt solo aan

Alex Aranburu komt solo aan

Alex Aranburu (25) heeft de tweede rit in de Ronde van het Baskenland gewonnen. De Spanjaard van Astana sprong weg in de afdaling van La Asturiana en hield stand. Meteen de eerste zege dit seizoen voor Astana. Primoz Roglic blijft leider.

Alex Aranburu komt solo aan

Alex Aranburu komt solo aan

Zeven renners kozen voor de vroege vlucht. Onder aanvoering van Movistar werden de vluchters gegrepen op La Asturiana (7,4 km aan 6,5%, met stroken tot 14%). Cabedo bood het langst weerstand. Tadej Pogacar demarreerde op die steile klim, met David Gaudu in het wiel. Net toen Richard Carapaz tegen de grond ging.

Het duo werd gevat waarna Maximilian Schachmann versnelde met leider Roglic in het wiel. Brandon McNulty en Sergio Higuita dichtten de kloof en het viertal kwam als eerste boven (op 14 km van de finish). Ze begonnen met tien seconden voorsprong aan de gevaarlijke afdaling maar werden gevat. Het sein voor Aranburu om weg te glippen. De Spanjaard van Astana had snel een mooie kloof, temeer omdat zijn ploegmaats goed afstoppingswerk verrichtten bij de achtervolgers.

De Bask hield voor eigen publiek stand in de lastige slotkilometer (tot 13%) richting Sestao en zorgde zo voor de eerste zege van Astana dit seizoen. Ploegmaat Omar Fraile won vijftien seconden later de sprint van de achtervolgers, voor Pogacar. Roglic, maandag winnaar van de openingstijdrit, blijft leider.

Opmerkelijk: door de zege van Astana is Intermarché-Wanty Gobert de enige ploeg in de World Tour die nog niet kon winnen dit seizoen.

Roglic blijft dus leider in het algemeen klassement en heeft nu een voorsprong van 5 seconden op Aranburu en 6 seconden op de Amerikaan Brandon McNulty. Pogacar is vierde met 24 seconden achterstand op Roglic.

Wilco Kelderman was op de 21e plek, op 19 seconden van Aranburu, de beste Nederlander. De renner van Bora-hansgrohe bezet in het klassement de negende positie op 40 tellen van Roglic.

De derde etappe gaat woensdag over 167,7 kilometer van Amurrio naar Ermualde. In de slotklim zit een stijgingspercentage van 20 procent.