Nieuws/Sport
1674563
Sport

'Ik was zelfs verbouwereerd en had die vraag niet verwacht'

Koops ontkent versie van Anema

Arie Koops in 2014 met de achtervolgingsploeg.

Arie Koops in 2014 met de achtervolgingsploeg.

Arie Koops ontkent uitdrukkelijk dat hij vier jaar geleden bij de Winterspelen in eerste instantie meeging in het plan van Jillert Anema om het met de Nederlandse achtervolgingsploeg wat rustiger aan te doen tegen de Franse ploeg. 

Arie Koops in 2014 met de achtervolgingsploeg.

Arie Koops in 2014 met de achtervolgingsploeg.

"Dat is absoluut niet zo", aldus Koops, die aan het einde van dit seizoen afzwaait als technisch directeur van de schaatsbond. "Ik heb het direct van de hand gewezen. Ik was zelfs verbouwereerd, niet wetende dat zo'n vraag überhaupt op mijn tafel zou komen te liggen."

Lees ook: Kramer over Anema-rel: 'Ik blijf er liever buiten' - 'Schaatsrel rond Anema heel storend'

Anema begeleidde de Franse ploeg, die sterk was verzwakt door een schildklieraandoening van Alexis Contin. Om een afgang te voorkomen, deed Anema een beroep op Koops. Uiteindelijk leverde het voorval de Fries een officiële waarschuwing op. "'Dit is niks, succes ermee', heb ik hem gezegd. Ik was daar om te winnen. Dat is wat het is."

Jillert Anema

Jillert Anema

In Sotsji besloot Koops na tien minuten de conversatie te melden bij Maurits Hendriks, destijds chef de mission van TeamNL. "Ik liet het even op me inwerken en dacht toen: dit klopt niet. Ik heb het onmiddellijk aanhangig gemaakt bij Maurits. Daarna heb ik direct Jillert nog een keer gebeld en gezegd: 'Jillert, let op, er is hier geen enkele vorm van afspraak. Dat hoort niet in de sport.' Punt!"

Lees ook:  Poging tot 'matchfixing' Jillert Anema NOC*NSF bevestigt en betreurt zaak-Anema

In de geruchtmakende zaak rond Jillert Anema, die inmiddels ook is opgepikt door internationale media, zal sportkoepel NOC*NSF vrijdag in Gangneung meer tekst en uitleg geven.

"We willen vandaag de focus op de 10 kilometer, die hier vanavond wordt verreden, niet verstoren'', licht een woordvoerder van NOC*NSF in Zuid-Korea toe. "Bovendien hebben we ook wat tijd nodig om te onderzoeken en uit te zoeken waarom we vier jaar geleden hebben gedaan wat we destijds deden.''