Sport/Voetbal
1679184612
Voetbal

Ajax en PSV in top 10 clubs met meest winstgevende transferbeleid

Antony, hier nog in dienst van Ajax.

Antony, hier nog in dienst van Ajax.

AMSTERDAM - Ajax en PSV staan in de mondiale top 10 van clubs met het meest winstgevende transferbeleid, blijkt uit een onderzoek van Transfermarkt en eToro. De Portugese topclub Benfica was de afgelopen vijf jaar op financieel gebied het meest succesvol op de transfermarkt. Benfica kwam tot 356 miljoen euro ’winst’. In het onderzoek zijn de vergoedingen voor zaakwaarnemers en andere kosten niet meegenomen. Met winst wordt in het rapport het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs van een speler bedoeld.

Antony, hier nog in dienst van Ajax.

Antony, hier nog in dienst van Ajax.

Ajax staat tweede op de lijst met de grootste transferwinsten sinds de transferperiode in de zomer van 2018, blijkt uit ’The Football Investment Report’. De Amsterdammers behaalden de afgelopen vijf jaar een winst van 308 miljoen euro op transfers. Ajax dankt dat bedrag voor een groot deel aan de verkoop van Antony en Lisandro Martínez aan Manchester United. De Zuid-Amerikanen zorgden gezamenlijk voor ongeveer 130 miljoen euro winst.

PSV is de nummer 8 van het klassement met 189 miljoen euro. De Eindhovenaren verkochten dit jaar Cody Gakpo en Noni Madueke aan respectievelijk Liverpool en Chelsea.

Ajax nr 2 verkoop spelers eigen jeugd

Naast Benfica en Ajax deden ook Lille, Red Bull Salzburg, Sporting, Olympique Lyon en AS Monaco het beter dan PSV. Ook Porto en de Deense club FC Nordsjælland staan in de top 10. FC Nordsjælland, de voormalig club van Ajacied Mohammed Kudus, maakte 125 miljoen euro winst op transfers.

Volgens het onderzoek is Ajax ook de nummer 2 ter wereld als het gaat om de verkoop van spelers uit de eigen jeugdopleiding. Sinds 2013-2014 verkocht de regerend landskampioen spelers met een totale waarde van 376 miljoen euro. Matthijs de Ligt werd voor ruim 80 miljoen euro verkocht aan Juventus en Frenkie de Jong verkaste voor een soortgelijk bedrag naar FC Barcelona. Echter moest Ajax voor De Jong nog een deel afstaan aan Willem II en RKC.

Benfica

Benfica hield het meest over aan de verkoop van zelf opgeleide spelers. De club van trainer Roger Schmidt hield ruim een half miljard euro over aan het transfereren van spelers uit de eigen jeugd: 543 miljoen euro.

Real Madrid deed het met de verkoop van zelf opgeleide spelers net iets minder dan Ajax: 375 miljoen euro. De top 10 wordt gecompleteerd door Europese clubs: Sporting, AS Monaco, Red Bull Salzburg, Porto, Manchester City, FC Barcelona en Atlético Madrid.