Nieuws/Sport
1679778
Sport

Anema: 'Het is nu het handigste als ik mijn mond houd'

Jillert Anema en Jorrit Bergsma doet er het zwijgen toe.

Jillert Anema en Jorrit Bergsma doet er het zwijgen toe.

Normaal gesproken heeft schaatscoach Jillert Anema over van alles en nog wat een mening, maar nu even niet.

Jillert Anema en Jorrit Bergsma doet er het zwijgen toe.

Jillert Anema en Jorrit Bergsma doet er het zwijgen toe.

Na alle ophef in Nederland en Zuid-Korea rondom zijn persoon lijkt het de welbespraakte Fries beter en wijzer om vooralsnog zijn mond te houden.

"Het is helemaal geen probleem hoor'', zegt hij in de mixed-zone van de Gangneung Oval als hij door en plukje verslaggevers wordt opgewacht.

"Je moet er gewoon op dit moment van uitgaan, dat spreken zilver is en zwijgen goud. Nou, ik moet hier nog goud verdienen en zilver heb ik al'', doelt hij op de tweede plek van zijn vertrouweling Jorrit Bergsma op de olympische 10.000 meter. "Dus ik zeg nog even niks.''

NOC*NSF

Donderdag lekte tijdens de Winterspelen uit dat Anema vier jaar geleden na Sotsji 2014 een officiële waarschuwing van sportkoepel NOC*NSF heeft gekregen voor een poging tot beïnvloeding van een olympische race op de achtervolging. Sinds dat nieuws naar buiten kwam, is het bij Pyeongchang 2018 onrustig in en rond TeamNL.

Anema werd bij zijn route door de perszone van de schaatsbaan begeleid door diverse vertegenwoordigers van NOC*NSF. Het leek er een beetje op dat hij onder 'toezicht' stond, maar de veelbesproken coach ontkende dat de sportkoepel hem een zwijgplicht had opgelegd. "Nee, nee, zeker niet. Dat is het niet. Het is nu gewoon het handigste als ik mijn mond houd, want ik wil nog goud winnen hier. En als ik nu ga praten, is het geen zwijgen meer. En dan win ik geen goud.''

NOC*NSF besloot vier jaar geleden het incident met Anema met een schriftelijke berisping af te doen. De sportkoepel besloot de pijnlijke kwestie niet te melden bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de internationale schaatsunie (ISU). Na het onthullende artikel donderdag in de Volkskrant heeft NOC*NSF het IOC alsnog op de hoogte gebracht van de affaire-Anema. De ISU heeft zelf om opheldering gevraagd. In Gangneung wordt nu met spanning gewacht op een oordeel van IOC en ISU, maar het is vooralsnog de vraag of deze oude zaak nog tijdens Pyeongchang 2018 wordt afgehandeld.

Bergsma beschuldigde na zijn zilveren 10.000 meter aanvankelijk het 'kamp-Kramer' ervan het pikante nieuws over Anema te hebben doorgespeeld. Later bood hij daarvoor zijn excuses aan.