Nieuws/Sport
1681556
Sport

Matchfixing-rel: Anema betreurt ophef

Jillert Anema

Jillert Anema

De poging tot matchfixing van schaatscoach Jillert Anema en de manier waarop sportkoepel NOC*NSF daarmee is omgegaan, zorgt voor veel ophef tijdens de Winterspelen. Hoofdrolspeler Anema bracht vrijdag een korte verklaring naar buiten. "Ik betreur de ophef die is ontstaan. Vooral omdat het binnen een deel van de ploeg voor onrust heeft gezorgd."

Jillert Anema

Jillert Anema

Anema vervolgt zijn statement: "Er is, op een niet door mij gekozen moment, in De Volkskrant een verhaal verschenen aan de hand van een interview dat ik in het najaar van 2017 heb gegeven. Ik heb er bewust voor gekozen niet te reageren op de dag van de 10 kilometer om de voorbereiding en de races van Jorrit en Sven op deze afstand niet verder te verstoren."

Aanvankelijk beschuldigde Anema's pupil Jorrit Bergsma zelfs Sven Kramer van uitlekken, maar later bood de zilveren medaillewinnaar op de tien kilometer daar zijn excuses voor aan. Kramer eindigde op de 10.000 meter op een teleurstellende zesde plek.

Anema wil in Zuid-Korea niet dieper ingaan op de kwestie. "Ik zal tijdens het restant van deze Olympische Spelen verder niet ingaan op deze zaak. Op dit moment draait alles om de prestaties. We hebben hier in Pyeongchang nog ruim een week te gaan waarin we op alle nog te rijden afstanden uitkomen. Ik snap de vraag om nadere uitleg heel goed, maar vind dat de sporters nu in een rustige omgeving zich moeten kunnen voorbereiden. Ik hoop dat de media op dit moment dit standpunt kunnen respecteren in het belang van onze sporters.”

Lees ook:  - Minister over Anema-rel: 'Natuurlijk wil ik dat weten' - ISU schrikt van affaire-Anema - Soap in Zuid-Korea door Anema-rel NOC*NSF bevestigt en betreurt zaak-Anema  Kramer over Anema-rel: 'Ik blijf er liever buiten' Poging tot 'matchfixing' Jillert Anema