Nieuws/Sport
168183046
Sport

Henk Grol deelt Roy Meyer dreun uit, maar loopt Europese titel mis

Henk Grol in actie.

Henk Grol in actie.

Judoka Henk Grol is er op de EK in Lissabon niet in geslaagd voor de vierde keer Europees kampioen te worden. De 36-jarige Grol stond voor het eerst in een EK-finale in de klasse boven 100 kilogram.

Henk Grol in actie.

Henk Grol in actie.

Grol moest in de finale op ippon buigen voor de Rus Inal Tasoev. Tasoev is de nummer 3 van de wereld, Grol bezet de zevende plek op de wereldranglijst.

Vijf jaar geleden werd Grol voor de laatste keer Europees kampioen, toen in de klasse tot 100 kilogram. Sinds zijn overstap naar de gewichtsklasse boven 100 kilogram pakte Grol twee keer brons; in 2018 in Tel Aviv en in 2019 in Minsk.

Op weg naar de finale had Grol gewonnen van Roy Meyer, zijn concurrent in de strijd om een ticket voor de Olympische Spelen. Het Nederlandse onderonsje was binnen een minuut beslist op ippon.

Clash met Meyer

Het duel tussen de twee concurrenten voor een olympisch ticket was binnen een minuut beslist. Grol wierp Meyer op zijn rug; ippon.

Meyer begon het duel met zijn landgenoot agressief en opende direct de aanval. Al na vijf seconden kreeg Meyer zijn eerste straf en kort daarna lag het duel stil omdat Grol een vinger van Meyer in zijn oog kreeg.

Grol maakt het af

Toen Meyer was uitgeraasd, nam Grol het initiatief over en hij wierp Meyer op zijn rug. Bij het loslaten maakte Grol zijn concurrent met een niet mis te verstaan armgebaar duidelijk dat hij niet gediend was van de agressiviteit van zijn rivaal. De twee weigerden elkaar de hand te schudden.

Grol (36) en Meyer (29) stonden voor het eerst in hun loopbaan tegenover elkaar. Ze zijn al drie jaar in een tweestrijd verwikkeld. De EK zijn het laatste meetmoment. Na het toernooi beslist een selectiecommissie van de judobond welke van de twee zwaargewichten naar de Spelen in Tokio gaat.

Rustig en cool

„Ik was rustig en cool en wist wat ik moest doen”, zei de zelfverzekerde Grol. „En dat heb ik gedaan. Hij had geen schijn van kans. Ik ga naar mijn vierde Spelen toe en ga in Tokio mijn derde olympische medaille pakken.”

Opmerkelijk genoeg troffen Grol en Meyer elkaar in Portugal voor het eerst in wedstrijdverband. De afgelopen jaren maakte Meyer er geen geheim van dat hij Grol graag eens op de mat zou treffen. In de eerste tellen opende Meyer vol de aanval en hij blesseerde Grol zelfs.

„Hij wilde een clash en die heeft hij gekregen. Dit is het resultaat”, aldus Grol, die al snel een vinger van Meyer in zijn oog kreeg. „Het was niet oké, maar het is wat het is. Ik had maar één doel en dat is laten zien dat ik de beste ben. En dat heb ik gedaan.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo