Sport/Wielrennen
168220
Wielrennen

Mollema voorlopig derde in algemeen klassement

Superieure Dumoulin pakt roze

Tom Dumoulin in het roze.

Tom Dumoulin in het roze.

Tom Dumoulin heeft op grootse wijze de roze trui veroverd in de Ronde van Italië.

Tom Dumoulin in het roze.

Tom Dumoulin in het roze.

De wielrenner uit Maastricht zegevierde met overmacht in de tijdrit van Foligno - Montefalco en nam de leiding in het algemeen klassement over van Nairo Quintana. Bauke Mollema reed ook een sterke tijdrit en is voorlopig de nummer drie in het klassement, achter Quintana.

Dumoulin was als nummer drie aan de bijna 40 kilometer lange tijdrit begonnen, achter Thibaut Pinot en Quintana. Zijn twee concurrenten verloren allebei veel tijd op de Nederlandse tijdritspecialist. Dumoulin moest een halve minuut goedmaken op Quintana. Het verschil was uiteindelijk bijna drie minuten.

Toptijd

Dumoulin kwam na 50 minuten en 37 seconden over de streep en toonde zich verrast door het grote verschil met de concurrentie. Geraint Thomas werd op iets minder een minuut tweede in 51.26. De Luxemburger Bob Jungels eiste de derde plek voor zich op: 51.33. 

Bekijk/lees ook op Telesport.nl:

- 'Dumoulin favoriet voor eindzege' - Superieure Dumoulin verovert roze - Dumoulin maakt indruk op Mollema - Dumoulin verrast door grote verschil

De voorsprong van Dumoulin op Quintana in het algemeen klassement is 2 minuten en 23 seconden. Mollema heeft 2 minuten en 38 seconden achterstand op zijn landgenoot.

Al eerder in het roze

Dumoulin droeg in 2016 ook al zes dagen de leiderstrui in de Ronde van Italië, maar haakte destijds uiteindelijk af met een zitvlakblessure. De vraag is nu of de 26-jarige Limburger deze keer een gooi kan doen naar de eindzege.

11e etappe

Woensdag volgt een bergrit met vier beklimmingen. Hij heeft zich afgelopen winter in zijn trainingen meer gericht op klimmen dan op zijn oude specialiteit het tijdrijden. De Limburger werd ook 2 à 3 kilo lichter, wat hem mogelijk vermogen kon kosten in de tijdritten. Daar bleek dinsdag niets van.