Sport/WK voetbal
1682622313
WK voetbal

Maradona’s befaamde ’Hand van God’-bal voor miljoenen geveild

Het moment: de hand van God.

Het moment: de hand van God.

LONDEN - De bal die Maradona bij het WK voetbal van 1986 in Mexico met de ’Hand van God’ in het doel tikte in de kwartfinale van Argentinië tegen Engeland, is op een veiling in Engeland verkocht voor 2 miljoen Engelse pond, omgerekend ongeveer 2,3 miljoen euro.

Het moment: de hand van God.

Het moment: de hand van God.

De bal was nog altijd in het bezit van de Tunesische scheidsrechter van de beroemde wedstrijd, Ali Bin Nasser. De opbrengst van de veiling viel iets lager uit dan de verwachte 3 miljoen pond.

Nasser keurde destijds het doelpunt goed. Maradona sprong in het strafschopgebied omhoog en kreeg de bal langs de vuisten van de Engelse doelman Peter Shilton. In de herhaling was te zien dat de Argentijnse voetballegende de bal, een ’Azteca’ van Adidas, met de hand aanraakte. Argentinië won de wedstrijd met 2-1 en later ook de wereldtitel.

De geveilde bal.

De geveilde bal.

Shirt geveild voor 8,4 miljoen

De voetballer gaf later toe dat hij het doelpunt had gemaakt „een beetje met het hoofd van Maradona, een beetje met de hand van God.”

Zes maanden geleden werd het shirt geveild dat Maradona zou hebben gedragen tijdens diezelfde wedstrijd op het WK van 1986. Het kledingstuk bracht 8,4 miljoen euro op. De Argentijnse voetbalicoon overleed op 25 november 2020.