Nieuws/Sport
168361487
Sport

Badloe wereldkampioen na spannende ontknoping

Van Rijsselberghe mist Olympische Spelen

Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe op archiefbeeld.

Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe op archiefbeeld.

De strijd om het olympische ticket tussen de windsurfende vrienden Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe is zaterdag in het Australische Sorrento in het voordeel van Badloe beslist.

Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe op archiefbeeld.

Dorian van Rijsselberghe en Kiran Badloe op archiefbeeld.

Hij bleef tweevoudig olympisch kampioen Van Rijsselberghe in het WK-klassement net voor en mag Nederland vertegenwoordigen in Tokio.

Tijdens de afsluitende medalrace in Sorrento won Van Rijsselberghe, Badloe eindigde als vijfde. Dat was net genoeg om het ticket voor de Olympische Spelen binnen te halen. Badloe prolongeert met het eindresultaat ook de wereldtitel. Van Rijsselberghe pakt zilver, met slechts twee punten verschil op Badloe.

Droomscenario

Badloe is blij dat hij naar de Spelen mag. „Supertof dat ik het bovenaan kan afsluiten. Het was een spannende battle, zoals we voorspelden tot aan de laatste race. En om dan maar met twee punten verschil te eindigen, dat is een droomscenario.”

Van Rijsselberghe zegt vooral trots te zijn. „We hebben drie prachtige jaren mogen opbouwen naar dit moment. Dat het kwartje nu zijn kant opvalt is jammer voor mij. Maar ik ben blij met de twee (Olympische) titels die ik in mijn carrière tot nu toe heb kunnen bemachtigen. Dat Kiran het nu op mag pakken, dat is hartstikke goed.”

Trainer McIntosh is trotser dan trots

„Dit scenario had je niet kunnen bedenken”, was de eerste reactie van zeilcoach Aaron McIntosh na de spannende ontknoping. „Ik ben trotser dan trots. Het is uniek, speciaal en ik hou van deze mannen.”

Badloe was de titelverdediger in Sorrento, Van Rijsselberghe de tweevoudig olympisch kampioen. De twee spraken enkele jaren geleden met coach McIntosh af dat de beste windsurfer over de laatste drie WK’s het ticket voor Tokio zou krijgen. Van Rijsselberghe was de wereldkampioen in 2018, Badloe greep het goud in 2019. Degene die dus het beste was op dit WK, mag komende zomer naar de Spelen. „Het is een prachtig verhaal. Het kwam neer op een super spannende battle verdeeld over drie WK’s. En dat het dan op de laatste race van de trials aankomt, ’head to head’, wat een scenario.”

„Ik ben hoe dan ook blij, deze mannen zijn voor mij als broers, vrienden en collega’s tegelijk. We komen van ver en de afgelopen jaren waren een ’hell of a journey’. Kiran is in geweldige vorm, en dit team is superbijzonder en zonder elkaar zouden we hier nu niet staan”, aldus McIntosh.

De Geus

Lilian de Geus heeft de wereldtitel heroverd. De vierde plaats in de afsluitende medalrace was voldoende om haar twee belangrijkste concurrentes, de Israëlische Noy Drihan en Franse Charline Picon, voor te blijven in het eindklassement.

Het is na 2018 de tweede wereldtitel voor De Geus, die zich met het goud in Sorrento meteen tot topkandidate heeft gesteld voor het goud op de Olympische Spelen in Tokio.

De 28-jarige De Geus behoorde vooraf tot de uitgesproken favorieten voor de wereldtitel. „Ik ben superblij dat ik heb kunnen winnen. Ik had het niet helemaal durven uitspreken van tevoren, moest wel goed blijven varen en dat is gelukt”, vertelde ze na afloop van de medalrace.

„Ik heb mijn eigen race gevaren. Had een goede start, maakte een paar kleine foutjes, maar overall was dit een prima race. Ik hield vooral Picon wel een beetje in de gaten, want die kan goed varen met licht weer. Maar dit lichte weer werkte ook wel in mijn voordeel.”