Nieuws/Sport
1685122
Sport

NOC*NSF verwacht geen snel IOC-oordeel

Arie Koops en Jillert Anema.

Arie Koops en Jillert Anema.

Sportkoepel NOC*NSF verwacht in de geruchtmakende zaak-Anema geen snel oordeel van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Arie Koops en Jillert Anema.

Arie Koops en Jillert Anema.

 

"We gaan er niet van uit dat er nog tijdens deze Winterspelen in Zuid-Korea een reactie komt op de informatie die we het IOC hebben toegestuurd'', laat een woordvoerder van NOC*NSF in Gangneung weten.

Het gaat om een zaak die niets met Pyeongchang 2018 van doen heeft. We nemen daarom aan dat het IOC rustig de tijd zal nemen om onze informatie zorgvuldig te bekijken en inhoudelijk te beoordelen. Ik weet niet welke commissie zich daarmee zal bezighouden. Dat is aan het IOC. Of Anema wellicht een toelichting moet geven, weet ik evenmin. Maar nogmaals, ik denk niet dat het IOC daarbij overhaast te werk zal gaan.''

NOC*NSF en schaatscoach Jillert Anema werden afgelopen donderdag door een onthullend verhaal in de Volkskrant over een poging tot 'matchfixing' bij Sotsji 2014 ernstig in verlegenheid gebracht. De Friese trainer, die in Zuid-Korea onder anderen stayer Jorrit Bergsma begeleidt, kreeg voor het verzwegen incident in maart 2014 een officiële waarschuwing van de sportkoepel.

Het IOC werd destijds niet van de zaak op de hoogte gebracht. Na het artikel in de Volkskrant is dat eind deze week alsnog gebeurd. NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen heeft in Gangneung toegegeven dat het beter was geweest als het IOC na Sotsji 2014 meteen was geïnformeerd. De internationale schaatsunie ISU heeft afgelopen week zelf om informatie gevraagd over de zaak-Anema en inmiddels ook gekregen van de sportkoepel.

In Nederland sprak minister Bruno Bruins (Sport) zijn verbazing uit over de kwestie. Hij kondigde een onderzoek aan naar de gang van zaken. De PvdA heeft Kamervragen gesteld over de affaire.