1687140
Sport

Sterker FC Twente krijgt slechts punt tegen Sparta

Fred Friday in balbezit

Fred Friday in balbezit

De degradatiekraker in Enschede tussen FC Twente en Sparta Rotterdam heeft geen winnaar opgeleverd. De thuisploeg was sterker, maar moest diep gaan om de Rotterdammers van een zeer kostbare overwinning af te houden: 1-1. 

Fred Friday in balbezit

Fred Friday in balbezit

De verliezer zou het weekend afsluiten als hekkensluiter van de Eredivisie. Dat gegeven zorgde voor een immense druk bij alles en iedereen in de Grolsch Veste. Bij FC Twente, dat nog altijd de vierde begroting van Nederland heeft, maar ook bij Sparta, dat al wekenlang de rode lantaarn draagt en voor wie degradatie bij een nederlaag wel heel erg dichtbij zou komen.

FC Twente-trainer Gertjan Verbeek moest het bovendien stellen zonder smaakmaker Oussama Assaïdi, die met knieklachten kampte en werd vervangen door Adnane Tighadouini. Sparta begon nog zonder nieuweling Michiel Kramer, die op de bank startte. Fred Friday was daardoor de spits bij de Rotterdammers.

De eerste helft was voor FC Twente, dat Sparta met de rug tegen de muur drukte en ook goede kansen kreeg. De grootste was voor Adam Maher, die van dichtbij redelijk vrij kon uithalen, maar dat matig deed. Sparta-goalie Jannik Huth kon simpel vangen. Het veldspel van Sparta was pover en tot uitgespeelde kansen kwam de ploeg van trainer Dick Advocaat niet. Toch dacht Sparta recht te hebben op een strafschop. Dabney Dos Santos schoot de bal tegen de hand van FC Twente-verdediger Cristian Cuevas aan, maar arbiter Pol van Boekel vond het te weinig voor een penalty.

Friday

Na rust was het voor Sparta bij de eerste de beste mogelijkheid wel direct raak. De ingevallen Kramer stuurde kompaan Friday weg. Het schot van de spits was zeker niet onhoudbaar, maar rolde via de vingertoppen van Twente-goalie Joel Drommel toch tergend langzaam het doel in: 0-1. De tegentreffer was een gigantische klap voor FC Twente, dat de kluts daarna even kwijt was.

Maar naarmate de slotfase aanbrak, ontstond er een Twents slotoffensief. Tien minuten voor tijd resulteerde dat in de verdiende gelijkmaker, toen Haris Vuckic de bal van dichtbij achter Huth frommelde en de Grolsch Veste liet ontploffen: 1-1. In blessuretijd was FC Twente zelfs nog heel dicht bij de winst, maar een schot van Danny Holla spatte uiteen op de lat. Sparta blijft door de remise hekkensluiter in de Eredivisie, met twee punten minder dan FC Twente en Roda JC.