Sport/Wielrennen
1688067
Wielrennen

Van der Poel evenaart record Nys

Mathieu van der Poel komt feestvierend over de streep.

Mathieu van der Poel komt feestvierend over de streep.

Veldrijder Mathieu van der Poel heeft zijn dertigste overwinning van het seizoen behaald.

Mathieu van der Poel komt feestvierend over de streep.

Mathieu van der Poel komt feestvierend over de streep.

In de Zeeuwse gemeente Hulst toonde de 23-jarige Nederlander weer zijn macht in de modder. Met ruime voorsprong kwam hij als eerste over de streep. Daarachter volgden de Belgen Laurens Sweeck en Tom Meeusen.

Bij de vrouwen was de Belgische Laura Verdonschot de sterkste. Ceylin Del Carmen Alvarado was de beste Nederlandse op de derde plaats.

Zaterdag had Van der Poel in het Belgische Middelkerke al zijn 29e seizoenszege geboekt. Ook daar degradeerde hij de rest tot figuranten. Met dertig overwinningen evenaart Van der Poel de Belg Sven Nys, die in 2007 ook zoveel zeges behaalde.

Vanaf de start was Van der Poel gebrand om deze mijlpaal te bereiken. Met zijn broer David ging hij er direct van door. David van der Poel kon zijn twee jaar jongere broertje slechts twee ronden volgen.

"Het kwam mooi uit dat ik met David een gaatje had. Dat ik daarna redelijk snel alleen kwam te zitten maakt op dit technische parcours niet ui", zei Van der Poel na afloop tegen Sporza. "Deze dertigste zege toont aan wat voor superseizoen ik heb gehad. Als iemand me dit vooraf had gezegd, had ik er gelijk voor getekend."

Wereldkampioen en grootste concurrent van Van der Poel, Wout van Aert, heeft al een punt achter het seizoen gezet. Er staan nog twee veldritten op de kalender. Zonder de Belgische rivaal kan Van der Poel in Waregem (woensdag) of in Oostmalle (volgende week zondag) het record van Nys verbreken.