Nieuws/Sport
1690116
Sport

Achtervolgingsploeg rijdt eigen olympisch record aan flarden

Wüst & co met toptijd naar halve finales

Het drietal uit Nederland.

Het drietal uit Nederland.

Ireen Wüst krijgt komende woensdag de kans om haar olympische loopbaan te besluiten met een twaalfde medaille. 

Het drietal uit Nederland.

Het drietal uit Nederland.

Aan de zijde van Antoinette de Jong en Marrit Leenstra plaatste Wüst zich maandag voor de halve finales van de ploegachtervolging. In de Gangneung Science Oval lieten de Nederlandse vrouwen 2.55,61 noteren, een verbetering van het olympisch record.

Japan, op voorhand de grootste concurrent van Nederland, kwam tot de tweede tijd: 2.56,09. In de halve finales wacht de Oranjevrouwen een duel met de Verenigde Staten, die 2.59,75 klokten. Ook Japan (2.56,09) en Canada (2.59,03) nemen het tegen elkaar op. 

Lees ook:  - Verwarring bij Nederlandse schaatssters: 'Ho' en 'go' - Wüst slim als een van ons zich spaart

Wüst zou woensdagavond voor de zesde keer in haar loopbaan olympisch goud kunnen veroveren. Als dit gebeurt, dan kroont de 31-jarige Brabantse zich tot beste schaatsster uit de olympische geschiedenis. 

Ireen Wüst heeft al vijf keer olympisch goud.

Ireen Wüst heeft al vijf keer olympisch goud.

Lidia Skoblikova is in het bezit van zes gouden medailles, maar Wüst heeft ook vier zilveren en een bronzen plak in haar bezit. De 78-jarige Russin voegde aan haar gouden oogst geen andere kleur plak toe. 

Lees ook: - Wüst: 'Koreaanse barbecue, even wat anders' Wüst wil gouden afscheid

Wüst zelf is helemaal niet bezig met de geschiedenis herschrijven. "We hebben de wereldtitel in ons bezig en verdedigen onze olympische titel. Als we geen goud halen zou ik heel teleurgesteld zijn", liet ze eerder weten.

Goud halen moet over twee dagen gebeuren. Het zou de kroon op een sublieme loopbaan zijn voor Wüst, die eerder aangaf dat ze het na vier Winterspelen voor gezien houdt. In Peking (2022) zal TeamNL het zonder de gouddelfster uit Goirle moeten doen.

Bekijk hier de stand in de medaillespiegel en hier het volledige programma van de Winterspelen.