Nieuws/Sport
1690609266
Sport

MotoGP blijft ongemeen spannend: Alex Rins 8e(!) winnaar van dit seizoen

Alex Rins in actie op het circuit van Aragon.

Alex Rins in actie op het circuit van Aragon.

Het blijft ongemeen spannend in de MotoGP van dit seizoen. De Spanjaard Alex Rins won de Grote Prijs van Aragón.

Alex Rins in actie op het circuit van Aragon.

Alex Rins in actie op het circuit van Aragon.

De coureur van Suzuki was al de achtste verschillende winnaar van dit seizoen. Rins bleef nipt zijn landgenoot Alex Márquez (Honda) voor. De jongere broer van regerend wereldkampioen Marc Márquez eindigde voor de tweede keer op rij als tweede.

De Spanjaard Joan Mir deed de beste zaken voor het kampioenschap met zijn derde plaats. De coureur van Suzuki nam de leiding in de WK-stand over van de Fransman Fabio Quartararo. De rijder van Yamaha begon de race van poleposition, maar kon in de race in het geheel niet mee in het tempo. Hij zakte steeds verder naar achteren en arriveerde pas als achttiende.

Rins en Márquez reden magistraal op Motorland Aragón. Rins rukte op vanaf de tiende plaats en kwam op enkele ronden voor het einde aan de leiding. Márquez startte zelfs vanaf de elfde plaats. Hij kroop in de slotfase in het achterwiel van Rins, probeerde hem ook in te halen, maar slaagde daar net niet in. „Fantastisch deze overwinning. Ik moest opletten dat ik mijn achterband niet aan gort reed én ook nog Márquez van me af zien te houden”, zei de winnaar.

Mir kon nog net Maverick Viñales voorblijven en verdiende met zijn derde plaats voldoende punten om Quartararo van de koppositie in het kampioenschap te verdringen. Hij heeft nu 121 punten, de Fransman 115. Viñales staat derde met 109 punten. Het WK ligt nog helemaal open met nog vier races te gaan.

Alex Márquez deed voor de tweede keer op rij zijn broer even vergeten met zijn podiumplaats, maar hij staat in de tussenstand te ver achter om mee te doen in de titelstrijd. Zesvoudig wereldkampioen Marc Márquez kwam dit seizoen al in de eerste race ten val en staat sindsdien aan de kant met een gebroken rechterarm.