Nieuws/Sport
1694825
Sport

Achtervolgingsploeg traint met Roest in plaats van met Alkmaarder

Koen Verweij moet afwachten

Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij.

Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij.

De kans is groot dat reserve Patrick Roest woensdag tegen Noorwegen de plaats van Koen Verweij inneemt tijdens de halve finale van de ploegachtervolging.

Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij.

Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij.

"We gaan vanavond in die samenstelling trainen”, zegt de van een griep herstelde bondscoach Geert Kuiper dinsdag. “Nadien maak ik de definitieve beslissing.”

Nederland plaatste zich zondag weliswaar voor de halve finales, maar Verweij had moeite om aan te haken. Dat is volgens Kuiper echter niet de enige reden om de Alkmaarder rust te geven. "Hij rijdt vrijdag ook weer een 1000 meter”, aldus de Fries, die weet dat de achtervolgingsploeg met Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Verweij nog nooit één wedstrijd heeft verloren.

Koen Verweij

Koen Verweij

"Ik vind dat we ook wel een beetje te dramatisch doen over de afgelopen race van Koen. Hij was aan het einde kapot, maar in zijn eerste ronde heeft hij gedaan wat hij normaal ook doet. Ik heb nog steeds vier man aan boord die ik kan inzetten.”

Bij de vrouwenploeg, met Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong, is het al zeker dat er in de halve finale tegen de Verenigde Staten een wijziging wordt gemaakt. Reserve Lotte van Beek neemt de plaats van Leenstra in. "Lotte heeft zich goed laten zien in de team pursuits die we hebben gereden. We leveren heel weinig in als we haar laten rijden. Dat is pure luxe.”

De Nederlandse vrouwen reden maandag naar een olympisch record (2.55,61).