Sport/Schaatsen
1694836064
Schaatsen

Schulting en Van ’t Wout buigen het hoofd voor familie Desmet op 1000 meter

Nederland wint alle aflossingsonderdelen op EK shorttrack

Hanne Desmet en Suzanne Schulting.

Hanne Desmet en Suzanne Schulting.

Gdansk - De Nederlandse vrouwen hebben op het EK shorttrack goud gewonnen. De vier vrouwen reden een sublieme race, waarbij ze geen moment de koppositie afstonden. Vervolgens was het ook feest bij de mannenploeg.

Hanne Desmet en Suzanne Schulting.

Hanne Desmet en Suzanne Schulting.

De Nederlandse ploeg, bestaande uit Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof, nam vanaf het begin de leiding. Lang ging dat probleemloos. Op vijf ronden van het einde bonkte Hongarije een keer op de deur, maar daarna vergrootte Nederland snel zijn voorsprong en reed Schulting als slotrijdster naar het goud.

Vervolgens was het aan de mannen. Itzhak de Laat, Jens van ’t Wout, Melle van ’t Wout en Friso Emons hadden een stuk meer moeite om hun race, die twee kilometer langer duurde, te domineren. Halverwege lag Nederland even laatste, maar nadat Italië onderuit ging nam Nederland de leiding. Vervolgens gingen daarachter Polen en Frankrijk onderuit en kon het Oranje-kwartet op het gemak naar het goud schaatsen.

Mixed relay

De gemengde achtervolgingsploeg had zich daarvoor al gerevancheerd voor het mislopen van het goud op de 1000 meter. Van ’t Wout, Schulting, Velzeboer en De Laat grepen de gouden medaille op de mixed relay.

Lang lag Nederland aan kop, maar een paar ronden voor het einde nam Italië de leiding. De blauwe formatie leek de zege te pakken, maar bij het uitgaan van de laatste bocht ging de Italiaan aan de leiding onderuit. Vervolgens kwam Oranje dankzij Van ’t Wout nipt voor België over de streep.

Zilveren 1000 meter

Op de 1000 meter werd Schulting eerder op de middag nog verrassend geklopt door Hanne Desmet. Zilver restte haar daardoor. Velzeboer werd gediskwalificeerd.

Schulting en Velzeboer namen op vijf ronden van het einde het initiatief. Schulting pakte daarbij de leiding. Toen Velzeboer haar in de laatste ronde wilde passeren, profiteerde de Belgische Hanne Desmet.

Extra zuur was dat Velzeboer na afloop gediskwalificeerd werd vanwege een actie halverwege de race. Hierdoor liep ze de bronzen plak mis.

Weer zit Desmet Nederland dwars

Een kwartier later voltrok zich nagenoeg hetzelfde scenario. Van ’t Wout leidde de 1000 meter bijna volledig, maar in de laatste ronde stak Stijn Desmet (broertje van) hem voorbij.