Sport/Tennis
1695963713
Tennis

Klimaatactivist steekt zichzelf in brand in O2 Arena

Een bizarre gebeurtenis in de 02 Arena.

Een bizarre gebeurtenis in de 02 Arena.

Een even opmerkelijk als angstaanjagend moment tijdens de Laver Cup, de landenwedstrijd tussen Europa en de rest van de wereld. Gedurende het duel tussen Stefanos Tsitsipas en Diego Schwartzmann betrad een klimaatactivist de baan in de O2 Arena en stak zichzelf in brand.

Een bizarre gebeurtenis in de 02 Arena.

Een bizarre gebeurtenis in de 02 Arena.

Of hij dit opzettelijk voor elkaar kreeg of per abuis, is niet duidelijk. Wel had hij een aansteker en vermoedelijk ook een brandbaar goedje bij zich. De man, die duidelijk in paniek raakte, slaagde er zelf in om het vuur op zijn arm uit te krijgen. Toegesnelde beveiligers doofden de vlammen op het hardcourt door daar een jas overheen te gooien. De man werd daarna beetgepakt en afgevoerd.

De man wordt afgevoerd.

De man wordt afgevoerd.

De man, die voor het begin van de tweede set de baan betrad, had een wit T-shirt aan met daarop in zwarte letters de tekst ’End UK private jets’. Hij protesteerde zo tegen het gebruik van privévliegtuigen. Heel wat tennissers die meedoen aan de Laver Cup zijn met privéjets naar Londen gereisd.

Natte doek

De Argentijn Schwartzman, die in eerste instantie snel de baan af was gerend, liet de organisatie nog even naar het hardcourt kijken, waar wat brandschade was ontstaan. Met een natte doek werd de baan schoongemaakt. De partij kon daarna verdergaan. De Griek Tsitsipas won in twee sets (6-2 6-1) en bezorgde Team Europa zo het tweede punt in de wedstrijd tegen Team Wereld. Eerder had de Noor Casper Ruud al gewonnen van de Amerikaan Jack Sock.

De O2 Arena is vrijdagavond rond 22.00 uur het toneel van het laatste officiële duel van Roger Federer. De 41-jarige Zwitser neemt het aan de zijde van Rafael Nadal dan op tegen de Amerikanen Frances Tiafoe en Jack Sock.

Europa leidt voorlopig met 2-0. Casper Ruud rekende af met Sock (6-4, 5-7 en 10-7 (matchtiebreak)), waarna Tsitsipas Schwartzmann dus de baas was.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop