Sport/Schaatsen
1697268176
Schaatsen

’Er is geen peil op te trekken, zeker nadat hij in van zijn fiets werd gereden’

Zorgen om Kramer en zieke Nuis

Sven Kramer blikt vooruit op de NK afstanden.

Sven Kramer blikt vooruit op de NK afstanden.

Of Sven Kramer zijn schaatsseizoen nog kan redden? „Ik zou het echt niet weten”, reageert zijn coach Jac Orie.

Sven Kramer blikt vooruit op de NK afstanden.

Sven Kramer blikt vooruit op de NK afstanden.

„Op dit moment gaat het vrij goed, hij kan zijn trainingen doen, maar zijn rug blijft een heel groot punt van aandacht. Het gaat nog niet zoals het moet. Eind deze maand na de NK afstanden in Thialf weten we meer.”

Volgens Orie heeft Kramer zeker geen schaatstechnisch probleem. „Als je schaatst, gebeurt er in fysiek opzicht heel veel rondom je navel, om het zomaar even te zeggen. Daar zit je kern en je rug zit daar vlak achter. En als die rug dan niet wil, krijg je ook technische problemen, dat is in bijna elke sport zo. De problemen bij Sven komen dus niet voort uit zijn techniek. Het komt echt uit fysiek ongemak.”

"Daarom baart het ons ook zorgen"

In zijn succesvolle loopbaan als schaatscoach is Orie naar eigen zeggen niet eerder met deze specifieke rugproblemen geconfronteerd. „Daarom baart het ons ook zorgen. We proberen voortdurend zijn trainingen aan te passen en hem zo goed mogelijk te belasten, maar je moet constant rekening houden met die rug. Er is geen peil op te trekken, zeker nadat hij in oktober in Inzell van zijn fiets werd gereden. Sindsdien zijn de klachten bij Sven heel instabiel.”

Jac Orie doet zijn verhaal.

Jac Orie doet zijn verhaal.

Afgezien van zijn gammele rug staat Kramer er volgens Orie uitstekend voor. „Het klinkt een beetje gek, maar in conditioneel opzicht is hij misschien wel beter dan ooit. Als zijn rug het houdt, kan Sven bij de NK afstanden weer topprestaties leveren.”

Kjeld Nuis

Kjeld Nuis ontbrak dinsdag in Wolvega. De tweevoudig olympisch kampioen van Pyeongchang is ziek. Het is daarom nog onduidelijk in welke vorm hij tussen Kerstmis en Oud & Nieuw aan de start zal verschijnen in Thialf.

Kjeld Nuis is ziek.

Kjeld Nuis is ziek.

Sven Kramer

Als hij de volledige zekerheid krijgt dat een ingreep aan zijn rug zijn huidige schaatsproblemen voor 100 procent oplost, laat Kramer zich deze week nog opereren. „Maar die garantie gaat niemand je geven”, weet de 33-jarige Fries maar al te goed. „Dus het wordt een risico-afweging voor mij. Maar dat is niet iets wat je zomaar even beslist.”

"Het ligt niet in de lijn der verwachting dat het snel heel veel beter wordt"

Kramer weet één ding echter al wel zeker: blijven aanmodderen met zijn ’hernia-achtige’ klachten, zoals hij eigenlijk al bijna twee jaar doet, is geen optie. „Ik heb nog steeds de ambitie om in 2022 aan de Olympische Spelen van Peking mee te doen. Maar dan moet het wel anders gaan dan nu. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat het snel heel veel beter wordt. Dus dan kom je waarschijnlijk toch uit bij een operatie.”

Kramer test zichzelf vrijdag op de 3000 meter. „Die ga ik voluit rijden en daarna ben ik van plan om een week later bij de NK afstanden de 1500 meter en de 5000 meter af te werken. Ik ga er het beste van maken.”

Sven Kramer deed onlangs al uitgebreid zijn verhaal tegenover Telesport.

Sven Kramer deed onlangs al uitgebreid zijn verhaal tegenover Telesport.

„Het gaat redelijk goed nu met die rug, maar dat kan morgen of over twee weken in Thialf weer anders zijn. Het is lastig om met die onzekerheid en die onvoorspelbaarheid om te gaan. Ik ben altijd gewend geweest om te excelleren vanuit een bepaalde uitgangspositie. ’Hoe ga ik winnen?’ was altijd mijn instelling. Mijn gedachte is nu: ’Hoe houd ik de boel heel?’. Ik word gedwongen tot een heel andere ’mindset’, die ik niet gewend ben en die ook niet bij mij past. Leuk is anders.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd