Sport/EK voetbal
1697513287
EK voetbal

Oranje werkt dag na zege op Noord-Macedonië uitlooptraining af

Luuk de Jong haakt geblesseerd af op training Oranje

Luuk de Jong ligt geblesseerd op de grond.

Luuk de Jong ligt geblesseerd op de grond.

Luuk de Jong is dinsdag geblesseerd afgehaakt op de training van Oranje. De precieze ernst van de (knie)kwetsuur is nog niet duidelijk.

Luuk de Jong ligt geblesseerd op de grond.

Luuk de Jong ligt geblesseerd op de grond.

De Jong kent sowieso een tegenvallend EK. De spits is in de pikorde voorbijgestreefd door zowel Wout Weghorst als Donyell Malen. Hoewel hij eerder dit seizoen nog basisspeler was bij Oranje mocht de Sevilla-aanvaller tot dusver alleen kort invallen tegen Oekraïne en Oostenrijk.

Het Nederlands elftal is dinsdag de voorbereiding begonnen op de wedstrijd in de achtste finales van het Europees kampioenschap. Op het veld in Zeist verschenen alle 25 internationals. De spelers werkten een dag na de zege in de afsluitende groepswedstrijd tegen Noord-Macedonië (3-0) een rustige uitlooptraining af.

De basisploeg en enkele invallers van maandag gingen daarna naar de ene kant van het veld. Enkele andere invallers en de reserves deden onder leiding van assistent Ruud van Nistelrooij een positiespel.

Daarna volgden kleine partijspelletjes en een afsluitende grote partij. De Jong liep bij de kleine partijvormen een blessure op. De spits van Sevilla werd op zijn linkerknie geraakt door PSV’er Cody Gakpo. De Jong kon het veld zelf verlaten, een beetje strompelend.

De internationals hebben woensdag een vrije dag. Donderdag en vrijdag trainen ze in Zeist. Zaterdag vliegt de selectie naar Boedapest, waar zondag om 18.00 uur de achtste finale wacht tegen de nummer 3 uit groep D, E of F.

Marten de Roon

Marten de Roon keert zondag normaal gesproken terug in het basiselftal. De middenvelder van Atalanta bleef tegen Noord-Macedonië aan de kant omdat hij met een gele kaart op ’scherp’ stond en bij een nieuwe gele kaart geschorst zou zijn voor de achtste finale. Ryan Gravenberch nam zijn plek in en is in Boedapest vermoedelijk weer reserve.

Wout Weghorst of Donyell Malen?

De enige andere positie waar twijfel over is, is voorin. Wout Weghorst speelde de eerste twee duels naast Memphis Depay, Donyell Malen deed dat maandag. Malen maakte een goede indruk. Bondscoach Frank de Boer zei daarover: „Ik kijk eerst naar de tegenstander en beslis dan wie we nodig hebben. Ik kies niet voor de beste spelers, maar voor het team waarmee we in mijn ogen de meeste kans hebben om te winnen.”