Nieuws/Sport
1698280175
Sport

Tiger Woods bij Masters 13 slagen boven par: ’Zonder twijfel een van mijn beste prestaties’

Tiger Woods groet het publiek.

Tiger Woods groet het publiek.

Tiger Woods sloot zijn terugkeer op de Masters af met een ronde van 78 slagen. De vijfvoudig winnaar van het Amerikaanse majortoernooi eindigde op een 47e plaats met 301 slagen, 13 slagen boven het baangemiddelde, maar noemde het een van de grootste prestaties uit zijn carrière.

Tiger Woods groet het publiek.

Tiger Woods groet het publiek.

Volgens de vijftienvoudig winnaar van een major behoorde dit tot een van zijn beste optredens. „Voor het niet winnen van een toernooi zeker, zonder enige twijfel”, zei hij.

Na een auto-ongeluk in februari 2021 lag Woods weken in het ziekenhuis en was hij maandenlang niet in staat te lopen door zware verwondingen, met name aan zijn rechterbeen. Veertien maanden later maakte hij zijn rentree op de golfbanen van Augusta.

Zijn rondes van 78 slagen van zaterdag en zondag waren zijn hoogste ooit op de Augusta National. Desondanks liep hij onder luid applaus van de baan. „Het was een onvergetelijk gevoel. Dit toernooi betekende zo veel voor mij en mijn familie. Ik blijf het zeggen, maar ik ben echt dankbaar.”

Woods vertelde ook dat de revalidatie nog lang niet is afgerond. „De mensen om me heen weten het, zij hebben het gezien. Sommige spelers die me goed kennen hebben het ook gezien en hebben foto’s gezien van de dingen die ik heb moeten doorstaan.”

Kort na afloop bevestigde de golflegende zijn deelname aan de 150e editie van het Brits Open bevestigd. Dat majortoernooi vindt plaats van 14 tot en met 17 juli in het Schotse St Andrews. Woods omschrijft de golfbaan waarop het toernooi gespeeld wordt als zijn „favoriete golfbaan in de wereld” en kijkt daarom uit naar het toernooi. „Ik heb daar twee Opens gewonnen, St Andrews is waar de golfsport thuis is.”

Scheffler wint voor eerste keer Masters

De winst was voor de Amerikaan Scottie Scheffler. Hij won voor het eerst in zijn loopbaan de Masters. De nummer 1 van de wereld sloot de laatste ronde op de Augusta National Golf Club af met 71 slagen en kwam op een totaal van 278 slagen, tien onder het baangemiddelde. Daarmee bleef hij de Noord-Ier Rory McIlroy drie slagen voor en won zijn eerste majortoernooi.

McIlroy zorgde ervoor dat Scheffler op het tweede deel van de baan in Augusta nog flink zijn best moest doen. De Noord-Ier die na drie dagen tien slagen meer nodig had gehad dan Scheffler, sloot af met een ronde van 64 slagen, acht onder het baangemiddelde. Hij sloeg zes birdies en één eagle en had de beste ronde van het hele toernooi.

Scottie Scheffler poseert met de Masters-trofee.

Scottie Scheffler poseert met de Masters-trofee.

Scheffler liet zich echter niet van de wijs brengen. De 25-jarige Amerikaan die op weg naar de Masters al drie toernooien had gewonnen, sloeg birdies op hole 3 en 7 en daarna een bogey op 10. Met birdies op 14 en 15 zorgde hij dat het niet meer echt spannend zou worden, al was het putten op de laatste hole even een klus. Na twee missers was het toch raak.

Scheffler kan een recordpremie 2,7 miljoen dollar, omgerekend bijna 2,5 miljoen euro bijschrijven. Daarnaast krijgt hij het beroemde groene jasje.

’Gehuild als een baby’

„Het was een lange, zware dag en ik had het geluk dat ik een comfortabele voorsprong had. Het lukte me alleszins aardig om me op mijn spel te concentreren”, zei Scheffler. „Ik kan niet in woorden beschrijven wat het betekent om dit toernooi te winnen.”

Scheffler ging na zijn zege in op zijn emotionele worsteling voor aanvang van de vierde en laatste ronde. „Ik huilde als een baby, zo gestrest was ik. Ik wist niet waar ik het moest zoeken. Ik zei tegen mijn vrouw Meredith; ik ben er niet klaar voor, dit is me te veel”, vertelde hij. „Het is omdat het de Masters is. Dit is het toernooi wat ik wilde winnen, daar droom je van als golfer. Toen ik voor de eerste keer de uitnodiging kreeg om mee te doen, stonden de tranen me in de ogen.”

Het was ook zijn vrouw Meredith die Scheffler kalmeerde en moed insprak. „Toen ik aankwam op de baan, was ik rustig en kwam ook het gevoel dat ik het kon afmaken als ik gewoon mijn spel zou spelen. Ik heb alles wat mis kon gaan geblokkeerd in mijn hoofd”, aldus Scheffler, die er inderdaad in slaagde een solide laatste ronde te spelen zonder grote missers. Het ging alleen mis op de laatste hole 18. Twee korte putts mislukten, maar zijn voorsprong was zo groot, dat hij die zich kon veroorloven. „Op de 18e was ik mijn concentratie kwijt, maar dat was omdat ik toen ook wilde genieten van het moment.”

Scheffler mag zich met recht de sensatie van het jaar noemen in het golf. In acht weken tijd heeft hij vier toernooien gewonnen en is hij opgerukt naar de eerste plaats op de wereldranglijst. „Ik heb nooit gedacht dat ik goed was in golf en al helemaal niet verwacht dat ik zo ver zou komen. Het is hard werken en blijven oefenen en dat zal ik blijven doen.”