Sport/Tennis
1699528
Tennis

Amerikaanse tennislegende beleefde dramatische periode na bevalling

Serena Williams: 'Ik was bijna overleden'

Serena Williams is inmiddels teruggekeerd op de baan.

Serena Williams is inmiddels teruggekeerd op de baan.

Serena Williams heeft verklaard dat het niet veel had gescheeld of ze was overleden nadat ze in september 2017 was bevallen van haar dochter Alexis Olympia Ohanian Jr. 

Serena Williams is inmiddels teruggekeerd op de baan.

Serena Williams is inmiddels teruggekeerd op de baan.

"Ik heb geluk dat ik het heb overleefd. Ik ben bijna overleden na de geboorte van mijn dochter, Olympia", vertelde de winnares van 23 grandslamtoernooien aan CNN. "Mijn dochter werd met een keizersnee geboren nadat haar hartslag snel omlaag ging. De operatie verliep prima."

Begin van de ellende

Met haar dochtertje ging het direct uitstekend, maar Voor Williams begon de ellende pas na de bevalling. "Wat volgde waren waren zes dagen van onzekerheid. Het begon met een longembolie, een aandoening waarbij meerdere slagaders worden geblokkeerd door een bloedstolsel."

De 36-jarige Williams had snel door dat het mis was. "Omdat ik een medische historie heb met dat probleem ben ik altijd bang dat het terugkomt. Toen ik kortademig werd, heb ik geen seconden gewacht met het alarmeren van de artsen."

Williams, met op de achtergrond haar man en haar dochtertje.

Williams, met op de achtergrond haar man en haar dochtertje.

"Eerst knapte de wond van mijn keizersnede open, omdat ik zo vreselijk moest hoesten door de longembolie. Ik keerde vervolgens terug op de operatietafel. Tijdens de operatie vonden de doktoren een groot hematoom, een zwelling van gestold bloed, in mijn buik." 

Eeuwige dank 

Uiteindelijk mocht Williams naar huis. Een lange periode van herstel volgde. "Toen ik thuis was, moest ik de eerste zes weken in bed blijven. Ik ben zo dankbaar dat ik toegang had tot een team van artsen en verpleegkundigen in een ultramodern ziekenhuis. Zij wisten precies wat ze moesten doen. Als zij niet zo ongelooflijk professioneel waren geweest, had ik niet meer geleefd", besloot Williams. 

De beste tennisster van de afgelopen vijftien jaar maakte in het Fed Cup-treffen haar officiële rentree op de baan. Aan de zijde van zus Venus verloor ze het dubbelspel van Demi Schuurs en Lesley Kerkhove.