Nieuws/Sport
1699755
Sport

Wüst loopt historische gouden plak mis

Ireen Wüst schrijft net geen geschiedenis

Ireen Wüst schrijft net geen geschiedenis

Door het zilver op de ploegachtervolging heeft Ireen Wüst net geen olympische geschiedenis kunnen schrijven. De 31-jarige Brabantse hoopte in Pyeongchang haar zesde olympische titel te pakken, maar de Japanse schaatssters bleken in de finale te sterk. 

Ireen Wüst schrijft net geen geschiedenis

Ireen Wüst schrijft net geen geschiedenis

Met een zesde gouden plak zou Wüst de inmiddels 78-jarige Russin Lidia Skoblikova (zes keer goud, nul andere plakken) hebben afgelost als meest succesvolle olympische schaatsster aller tijden, maar de Japanse schaatssters gooiden roet in het eten. 

De olympische medaille-oogst van Wüst is desondanks meer dan indrukwekkend. In totaal won ze 11 olympische plakken. Naast vijf gouden medailles heeft ze ook vijf keer zilver gewonnen en een keer brons.

Lees ook: - Laatste olympische race overviel emotionele Wüst - Zilver voor Nederlandse schaatssters

Na het zilver op de ploegachtervolging van woensdag won Wüst eerder in Pyeongchang goud op de 1500 meter en zilver op de 3000 meter. 

Vier jaar geleden in Sotsji schaatste Wüst naar driemaal zilver (1000m, 1500m en 5000m) en tweemaal naar goud (3000 meter en ploegachtervolging).

In Vancouver 2010 veroverde ze het goud op de 1500 meter. En in 2008 in Turijn was Wüst goed voor goud op de 3 kilometer en brons op de 1500 meter.