Nieuws/Sport
1701876
Sport

Kramer: 'Dat is een koe in de kont kijken'

Sven Kramer leidt de Nederlandse ploeg.

Sven Kramer leidt de Nederlandse ploeg.

Sven Kramer baalde woensdag na het veroveren van olympisch brons op de ploegachtervolging behoorlijk van de pech die ploeggenoot Jan Blokhuijsen in de verloren halve finale met Noorwegen trof. 

Sven Kramer leidt de Nederlandse ploeg.

Sven Kramer leidt de Nederlandse ploeg.

"Feit blijft dat het niet fijn is. Jan reed met een halve schaats en dat is klote. Dat wil je niet in een halve finale", aldus de Fries in gesprek met de NOS over het gesprongen veertje. "Of we zonder dat probleem de halve finale wel hadden gewonnen? Dat kun je nooit zeggen. Dat is een koe in de kont kijken." 

Lees ook:  - Kramer & co pakken brons op ploegachtervolging Materiaalpech Nederland: veer vliegt uit schaats Blokhuijsen - Verweij: 'Ze hebben het wel oké gedaan'

Sven Kramer slaat zijn arm om Patrick Roest heen.

Sven Kramer slaat zijn arm om Patrick Roest heen.

De Nederlandse mannen, met Patrick Roest als vervanger van de tegenvallende Koen Verweij, gingen in de halve finale kansloos ten onder tegen Noorwegen, maar hadden in de B-finale geen kind aan Nieuw-Zeeland. Het trio was ruim vijf seconden sneller dan de opponenten aan de andere kant van de baan en legde zodoende beslag op brons. De Noren, met Håvard Bøkko, Sverre Lunde Perdersen en Simen Spieler Nilsen in de baan, rekenden in de finale vakkundig af met Zuid-Korea.

Troost

Kramer kon door het oppermachtige optreden van de Noren op zich nog wel leven met brons. "De enige troost is dat we kunnen zeggen dat we hebben verloren van de winnaars. Het maakt niets goed, maar het is een gegeven. Ze rijden twee keer een fantastische tijd." 

Koppen bij elkaar

Vier jaar geleden won Nederland op de ploegachtervolging nog goud. Kramer kan wel een reden verzinnen waarom het niet is gelukt om die titel te prolongeren. 

"In ons land heb je meerdere commerciële ploegen. Daardoor is er veel onderlinge strijd en wordt het individu beter, maar zodoende blijft het moeilijk om de koppen bij elkaar te steken voor de ploegachtervolging. Het is zuur, maar het is niet anders. We hebben tot dusver één olympische medaille op dit onderdeel gepakt, maar tussendoor op WK's is het vaak wél goed gegaan."

Bekijk hier het volledige programma van de Winterspelen en de uitslagen.

Bekijk hier de stand in de medaillespiegel.