Sport/Wielrennen
1704109426
Wielrennen

Marianne Vos verovert zilver bij WK wegrit, titel voor Elisa Balsamo

Marianne Vos komt als tweede over de streep.

Marianne Vos komt als tweede over de streep.

LEUVEN - Elisa Balsamo is wereldkampioene op de weg geworden. In het Belgische Leuven sprintte de Italiaanse knap naar de overwinning. Marianne Vos werd tweede.

Marianne Vos komt als tweede over de streep.

Marianne Vos komt als tweede over de streep.

De wegwedstrijd bij het WK wielrennen werd vier jaar op rij door een Nederlandse vrouw gewonnen en die zegereeks hoopten de acht Oranje-vrouwen zaterdag natuurlijk te verlengen. Voor Anna van der Breggen was het voorafgaand aan de wedstrijd al een speciale dag. Voor de titelverdedigster was de wegwedstrijd haar laatste koers als profwielrenster.

Met nog bijna zestig kilometer te gaan besloot Annemiek van Vleuten op de kasseien zich aan een aanval te wagen. Ze kreeg echter geen ruimte van het peloton dat haar nauwlettend in de gaten hield. Niet veel later versnelde de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman. Marianne Vos liet zien uitstekend bij de les te zijn en ook Demi Vollering, Van Vleuten en Lucinda Brand zaten mee. Toch kreeg ook deze groep geen ruimte van het inmiddels sterk uitgedunde peloton.

Marianne Vos

Marianne Vos

Op ongeveer 24 kilometer van de meet besloot de Spaanse Mavi García er opeens vandoor te gaan. Ze fietste al snel een voorsprong van een halve minuut bij elkaar, maar het was uiteindelijk Van Vleuten die tien kilometer voor de finish het gat weer dicht reed en dus maakten de overgebleven vrouwen zich op voor een sprint. Hierin bleek Balsamo net voor Vos de sterkste.

Vos had in Leuven heel graag voor de vierde keer de regenboogtrui willen aantrekken, maar ze moest genoegen nemen met zilver. Voor de zesde keer eindigde de Brabantse als tweede in de wegwedstrijd bij de WK. „Het is balen als je er zo dicht bij bent”, zei Vos bij de NOS, nadat de tranen wat waren opgedroogd.

De 34-jarige Brabantse werd in de sprint om het goud geklopt door Balsamo. „Zij was ontzettend sterk en werd goed gebracht. Ik zat bij haar in het wiel. Op het moment dat zij aan ging, kon ik het niet opvangen met meer snelheid”, zei Vos over de sprint. „Dan zijn het pijnlijke meters naar de finish. Ik voelde dat ik er niet meer langs kon komen. Ik miste net een beetje de ’punch’ die ik normaal wel heb. Het was ook een slopende koers. Weer tweede ja, dat heb ik eerder meegemaakt. Jammer, want zulke kansen krijg je niet iedere dag.”

Volgens Vos had de Nederlandse ploeg weinig fout gedaan in de koers over bijna 160 kilometer, al betitelden enkele ploeggenoten de samenwerking als ’los zand’. „We wilden alert zijn en niemand laten gaan. Je zag continu oranje van voren. Als er werd aangevallen, sprongen we mee. Zo hadden we dat ook in de voorbespreking afgesproken”, zei Vos. „Dus ik denk niet dat je onze samenwerking per se als los zand kan bestempelen.”

Kritische Nederlandse wielrensters spreken na WK van ’los zand’

Heel wat Nederlandse wielrensters hebben na de wegwedstrijd op de WK in België de onderlinge samenwerking bekritiseerd. „Het was te veel los zand”, zei Lucinda Brand bij de NOS. „Voor mijn gevoel waren we totaal geen team”, aldus Chantal van den Broek-Blaak.

De Nederlandse ploeg zat vol kanshebbers op de regenboogtrui, maar die ging naar de Italiaanse Elisa Balsamo. Zij klopte Marianne Vos in de sprint. Met Vos, Blaak, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten had Oranje in Vlaanderen vier oud-wereldkampioenen in koers. „Het was voor mijn gevoel ieder voor zich”, mopperde Blaak aan de finish. „Dit was geen goede koers van ons. We hebben de wedstrijd hard gemaakt, maar uiteindelijk maakt dat niets uit. Het gaat om het resultaat. En daar staat tweede.”

Volgens Brand verliep de samenwerking tussen de Nederlandse rensters niet goed. „Iedereen moet goed in de spiegel kijken”, aldus Brand. Van Vleuten, de wereldkampioene van 2019, bekende een half uur na de finish dat ze eerst even „stoom moest afblazen.” Ze herkende zich niet in de kritiek van haar collega’s. „Zelf had ik wel echt de teamspirit erin zitten. Ik heb me ook aan het plan gehouden. Ik wist dat dit niet echt mijn parcours was, maar ik wilde wel heel graag iemand in het oranje-shirt zien winnen”, zei Van Vleuten bij de NOS. „Ik had het Marianne heel erg gegund. Het is superzonde dat het zilver is geworden.”