Nieuws/Sport
1704488476
Sport

Nederlandse bokser vindt ook Holyfield sterk ogen

Mike Tyson verrast Arnold Vanderlyde

Mike Tyson in een nieuwe trainingsvideo: „I’m back.”

Mike Tyson in een nieuwe trainingsvideo: „I’m back.”

Arnold Vanderlyde (57) zag afgelopen week via de sociale media filmpjes voorbijkomen van zijn generatiegenoten Mike Tyson (53) en Evander Holyfield (57). De twee Amerikaanse oud-wereldkampioenen, grote rivalen in de jaren 90, zijn weer volop bezig in de sportschool. De geruchten over een partij, om geld op te halen voor goede doelen in de huidige coronacrisis, zwellen steeds meer aan.

Mike Tyson in een nieuwe trainingsvideo: „I’m back.”

Mike Tyson in een nieuwe trainingsvideo: „I’m back.”

De vraag is of de vijftigers er een serieus gevecht van maken - mocht het daadwerkelijk tot een clash komen - of dat ze vooral voor de show en het geld weer de ring in stappen. „Natuurlijk zit er een afbreukrisico aan. Ik hoop dat ze er een kwalitatief goed gevecht van maken”, aldus Vanderlyde, winnaar van drie bronzen medailles op de Olympische Spelen.

„Het zal niet meer zo zijn als 25 jaar geleden. Maar ik hoop dat ze laten zien dat, ook als je bijna 60 jaar bent, je nog steeds topprestaties kan leveren als je fysiek, emotioneel en spiritueel in balans bent. In de filmpjes die ik zag, oogt Tyson heel sterk. Mooi in balans, een goede coördinatie; dat verraste me. Qua gewicht is hij misschien nog iets te zwaar, maar hij was snel en explosief. Holyfield zag er ook goed en sterk uit.”

Arnold Vanderlyde in actie tijdens de Olympische Spelen van Seoul

Arnold Vanderlyde in actie tijdens de Olympische Spelen van Seoul

Vanderlyde zat op 28 juni 1997 als commentator in Las Vegas langs de ring bij de eerste ’rematch’ tussen Tyson en Holyfield. De Limburger zag van 2 meter afstand hoe Tyson in de derde ronde een stuk uit het rechteroor van Holyfield beet. ’Iron Mike’ werd daarop gediskwalificeerd en raakte zelfs een tijdje z’n bokslicentie kwijt.

"Mike mag me altijd uitdagen als hij Holyfield verslaat"

„Na afloop kwam ik in de gang bij de kleedkamers Muhammad Ali tegen, voor mij de grootste sporter ooit. Daardoor heb ik toch nog een mooie herinnering aan dat gevecht”, aldus de drievoudig Europees kampioen.

Mike Tyson en Evander Holyfield in duel op archiefbeeld.

Mike Tyson en Evander Holyfield in duel op archiefbeeld.

Vanderlyde stopte in 1992 met boksen, al blijft de ring altijd trekken. Verzoeken vanuit de VS om weer te gaan vechten, wees hij allemaal af.

„Als ik eraan denk, zie ik mezelf in gedachten weer naar die ring lopen. Dat gevoel blijft in je systeem zitten. Daarom hebben zoveel oud-kampioenen al eens een comeback gemaakt. Maar ik vind het voor mezelf niet meer verstandig. Ik haal die energie nu uit andere dingen: lezingen, trainingen, workshops”, aldus Vanderlyde, die afsluit met een grapje. „Mike mag me altijd uitdagen als hij Holyfield verslaat.”