Sport/Tennis
1705898065
Tennis

Nederlander halvefinalist in München

Botic van de Zandschulp veegt wereldtopper Casper Ruud van de baan

Botic van De Zandschulp haalt uit.

Botic van De Zandschulp haalt uit.

Botic van de Zandschulp heeft op indrukwekkende wijze de halve finales bereikt in München. Bij het ATP-toernooi rekende de Nederlander af met de nummer 7 van de wereld, Casper Ruud: 7-5 en 6-1.

Botic van De Zandschulp haalt uit.

Botic van De Zandschulp haalt uit.

Van de Zandschulp won voor de derde keer in zijn loopbaan van een speler uit de top-10 van de wereldranglijst. In oktober 2021 lukte dat de huidige nummer 40 van de wereld tegen Andrey Rublev. Eerder dit jaar klopte hij in Indian Wells Félix Auger-Aliassime.

Zaterdag Kecmanovic

In de halve finales krijgt hij te maken met Miomir Kecmanovic. Van de Serviër verloor Van de Zandschulp onlangs in de derde ronde van het Masters-toernooi in Indian Wells. Het was de tot nu toe enige ontmoeting tussen het tweetal. „Hij is ongelooflijk degelijk en heeft de afgelopen maanden veel gewonnen op verschillende ondergronden. Ik verwacht dat het een wedstrijd van een hoog niveau gaat worden”, aldus Van de Zandschulp.

Van de Zandschulp had eigenlijk de hele set het betere van het spel. Vooral zijn forehand, een van de hardsten van de hele ATP Tour, draaide als een tierelier. De snoeiharde winners vlogen de Noor om de oren. Ruud kon bijblijven tot 5-5, maar bij die stand benutte de Nederlander zijn vijfde breekpunt.

Een game later kreeg de Noorse wereldtopper eigenlijk vanuit het niets ook een kans om te breken, maar op dat moment scoorde Van de Zandschulp met een service volley-actie. Twee punten later sleepte de geboren Wageninger de set binnen.

Ongelijke strijd

In de tweede set liet Van de Zandschulp er helemaal geen gras meer over groeien, alhoewel de ondergrond in Zuid-Duitsland gravel is. De 23-jarige Ruud, onlangs nog finalist bij het grote toernooi van Miami, werd simpelweg overklast. Na anderhalf uur tennis zat het duel erop. Het betekende de tweede zege van Van de Zandschulp op Ruud. Vorig jaar bij de US Open lukte hem dat ook al.

„Ik denk niet dat dit de mooiste zege uit mijn loopbaan is, maar ik ben wel blij dat ik het nu op deze ondergrond heb laten zien, tegen een goede gravelspeler”, zei Van de Zandschulp. „Ik heb erg goed geserveerd en agressief gespeeld en daar ben ik erg blij mee. Het was mijn plan om met druk te spelen en als het kon zijn backhand op te zoeken, want die is toch wat minder.”

’Ik zit er goed in’

Van de Zandschulp laat de hele week in München al een hoog niveau zien. „Het ligt een klein beetje op hoogte hier, al heb ik daar nog niet heel erg veel van gemerkt. Maar het is een goedbezocht toernooi en ik zit er goed in. Vorige week heb ik me afgemeld en ik heb anderhalve week goed getraind, ook fysiek. Twee weken geleden heb ik een verkeerde beweging gemaakt in Marrakech en ik kon amper nog bewegen door een pijnlijke rug. Ik wilde ook alleen naar München als ik me 100 procent fit voelde en dat was het geval.”