Sport/Voetbal
1706658182
Voetbal

Amnesty International niet blij met Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman

Wie is nieuwe Newcastle-baas, die interesse heeft in Ajax-directeur Marc Overmars?

Mohammed bin Salman

Mohammed bin Salman

AMSTERDAM - Newcastle United werd onlangs overgenomen door drie Saoedische investeringsmaatschappijen: Public Investment Fund (PIF), PCP Capital Partners en RB Sports & Media. Zij namen de aandelen voor 350 miljoen euro over van eigenaar Mike Ashley, die veertien jaar lang aan het roer stond van de Engelse voetbalclub.

Mohammed bin Salman

Mohammed bin Salman

Lange tijd probeerde mensenrechtenorganisatie Amnesty International de deal tegen te houden. Dit omdat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman aan het hoofd staat van PIF en door inlichtingendiensten wordt aangewezen als de opdrachtgever van de moord op journalist Jamal Khashoggi in het Saoedische consulaat in Istanbul in 2018.

En dat niet alleen. Onder het bewind van Bin Salman en zijn familie worden in Saoedi-Arabië mensenrechten geschonden en hebben vrouwen en homo’s niet dezelfde rechten als (hetero)mannen.

Newcastle United is sinds kort in Saoedische handen.

Newcastle United is sinds kort in Saoedische handen.

De pogingen van Amnesty International sorteerden geen effect. De Premier League gaf vorige week toch toestemming tot overname, omdat de investeringsmaatschappijen hebben laten vastleggen dat zij geen invloed zullen uitoefenen op het beleid bij Newcastle United.

De eerste grote beslissing die de nieuwe clubleiding nam, is het ontslag van manager Steve Bruce. De 60-jarige trainer werd deze week op straat gezet, nadat Newcastle United met slechts drie punten uit de eerste acht duels dramatisch aan het nieuwe seizoen begon.