Sport/Tennis
1712412073
Tennis

Nederlandse tikt Katerina Siniakova weg: ’Uren in ijsbad gelegen’

Herboren Kiki Bertens fluitend verder op Roland Garros

Kiki Bertens was na afloop complimenteus over haar coach en fysio Elise Tamaëla.

Kiki Bertens was na afloop complimenteus over haar coach en fysio Elise Tamaëla.

PARIJS - Wat een contrast met het vorige duel van Kiki Bertens op Roland Garros. Geen urenlang gevecht, geen fysieke problemen en geen ruzie op de baan. De Nederlandse nummer vijf van de plaatsingslijst was binnen een uur klaar met de Tsjechische Katerina Siniakova en plaatste zich zo voor de vierde ronde (6-2, 6-2). Dit vooral ook omdat ze uiteindelijk onder het dichte dak van het hoofdstadion mocht spelen, zegt ze zelf.

Kiki Bertens was na afloop complimenteus over haar coach en fysio Elise Tamaëla.

Kiki Bertens was na afloop complimenteus over haar coach en fysio Elise Tamaëla.

Na een overvloed van regen op de zesde dag van dit toernooi kwam het goed uit dat het grootste stadion van dit tennispark sinds dit jaar van een dak is voorzien. Het duel tussen Bertens en Siniakova dreigde door de gedwongen pauzes niet meer te kunnen worden gespeeld, maar dankzij het indoortennis op Court Philippe Chatrier kwam de oplossing. Toppers als Dominic Thiem, Simona Halep en Rafael Nadal waren onder het dak snel klaar en dus mochten de Nederlandse en Tsjechische op het grote podium acteren. Van de ruim vijftienduizend stoelen waren er echter maar een paar bezet, want publiek is tijdens deze Roland Garros nauwelijks welkom.

Bertens zit daar bepaald niet mee, want voor veel publiek spelen vindt ze helemaal niet zo prettig. En de nieuwe omstandigheden waren voor haar veel beter, legt ze zelf uit. „De baan was een stuk droger en daardoor was het makkelijker bewegen. Bovendien was de bal minder zwaar, waardoor die wat hoger stuitte. Dat was in mijn voordeel, dat voelde ik bij het inspelen meteen. Voor haar was het minder gunstig, ook daar was ik al snel achter.”

Mede dankzij die prettige omstandigheden speelde Bertens in de grote stille lege bak met afstand haar beste wedstrijd na de herstart van het tenniscircuit. Ze serveerde sterk, verdedigde knap en strooide met fluwelen dropshots. Siniakova probeerde wat snelle punten te forceren, maar forceerde te vaak.

Kiki Bertens in actie tijdens haar partij met Katerina Siniakova.

Kiki Bertens in actie tijdens haar partij met Katerina Siniakova.

Uit niets bleek dat Bertens twee dagen eerder nog in een rolstoel van Court 14 was gereden wegens kramp in armen en benen. Na het overleven van een matchpoint in het drie uur durende gevecht met Sara Errani stond er een herboren speelster op de baan. Bertens was niet meer voorzichtig en onzeker maar vastbesloten, snel en slagvaardig. Opmerkelijk, want Bertens had tijdens haar eerste twee ronden twee uur langer op de baan gestaan dan Siniakova, die nog geen set had verloren.

„Ik heb uren in een ijsbad gelegen, ben veel behandeld, heb wat gefietst en gisteren ook nog rustig een balletje geslagen”, legt ze uit over haar herstel. „Blijkbaar heeft dat geholpen, maar helemaal optimaal voelde ik me nog niet. Daarom was ik wel blij dat het geen lange wedstrijd is geworden vandaag.”

Maar vermoeid oogde de Nederlandse dus allerminst. Als Bertens deze overtuigende vorm vasthoudt, kan ze in de vierde ronde ook makkelijk winnen van de verrassende Italiaanse qualifer Martina Trevisan. Deze nummer 159 van de wereld wist de Griekse Maria Sakkari te verslaan en barstte na afloop van vreugde in tranen uit. Mogelijk wacht in de kwartfinale de confrontatie met topfavoriete Simona Halep. Dat wordt dan weer een heel ander verhaal, want de Roemeense - die de US Open aan zich voorbij liet gaan - heeft na de herstart al twee toernooien gewonnen en verloor in Parijs nog geen set.

Maar Bertens kijkt niet ver vooruit. „Ik heb nog steeds geen verwachtingen en bekijk het van wedstrijd tot wedstrijd. Lukt het, dan is het mooi. Lukt het niet, dan gaan we lekker weer naar huis. Maar ik sta door deze wedstrijd wel met wat meer vertrouwen en ritme op de baan.” Dan lachend: „Ik hoop dat ze me zondag weer op het centre court zetten.”