Nieuws/Sport
1715222
Sport

'Kramer riep alleen maar: normaal doen, hè'

Kjeld Nuis en Sven Kramer

Kjeld Nuis en Sven Kramer

Een uur na zijn gouden rit op de 1000 meter verheugde Kjeld Nuis zich al op de terugkeer in het appartement in het olympisch dorp.

Kjeld Nuis en Sven Kramer

Kjeld Nuis en Sven Kramer

Het was de plek waar zijn ploeggenoten Jan Smeekens en Sven Kramer zich in de ochtenduren om hem hadden bekommerd. Wat hen op de 500 en 10.000 meter was overkomen, gunden ze hun maat allesbehalve.

Lees ook: Nuis: 'Godzijdank was het een valse start' - Nuis moet huldiging in Amsterdam laten schieten Ik wilde gouden droom Nuis niet verstoren'

"Die twee maken nou niet bepaald de meest leuke Olympische Spelen door. Jan ging vanmorgen even de stad in om de zinnen te verzetten. Stuurt-ie me een appie met de vraag of ik lekker had ingereden. Dan denk ik: gast, ga iets leuks doen.” Kramer op zijn beurt sprak hem, vers van de massagebank, in het appartement streng toe. "Die riep alleen maar: normaal doen, hè? Want je rijdt echt fokking goed!”

Sven Kramer en Nuis tijdens de 500 meter.

Sven Kramer en Nuis tijdens de 500 meter.

Nuis hield woord. Hij was de man met de beste benen en de hardste kop, zoals dat heet. Als tweevoudig olympisch kampioen zal zijn leven nooit meer hetzelfde worden, dat besef daalde al snel binnen. Waar hij kijkt, of het nou om hem heen is of op internet, overal is het een dolle boel. "Ik probeer me er voor af te sluiten. Dat lukt alleen niet.”

Lees het hele verhaal over Nuis in de premiumversie van Telesport/De Telegraaf.

Lees ook: Olympische dubbelslag voor Kjeld Nuis Herbeleef: Nuis schaatskoning met tweede goud TeamNL evenaart goudregen Sotsji