Sport/Wielrennen
1715236353
Wielrennen

’Heel speciaal’

Eerste zege veldrijdster Betsema na dopingschorsing

Denise Betsema

Denise Betsema

LEUVEN - Veldrijdster Denise Betsema heeft net als vorig jaar de GP Leuven gewonnen. De renster van Pauwels Sauzen - Bingoal was op het heuvelparcours in Leuven oppermachtig. Twee ronden voor het einde liet ze haar landgenote Annemarie Worst, met wie ze lang op kop reed, definitief achter.

Denise Betsema

Denise Betsema

Wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado ontbrak. Zij geniet al van een vakantie.

Voor Betsema (27) was het haar eerste zege na een dopingschorsing. De veldrijdster van Texel werd vorig jaar tot twee keer toe betrapt op het gebruik van anabole steroïden. Omdat ze kon aantonen dat deze door een vervuild voedingssupplement in haar lichaam waren gekomen bleef de straf van de internationale wielrenunie UCI beperkt tot een schorsing van een half jaar. Betsema keerde in januari terug in het veld.

Worst finishte als tweede. Op ruime afstand werd de Belgische Sanne Cant derde. De Nederlandse Manon Bakker passeerde als vijfde de finish.

Betsema noemde haar zege „heel speciaal”, ook al omdat haar twee kinderen bij de cross in Leuven aanwezig waren. „Eindelijk weer een overwinning, met de kindjes erbij”, zei ze. Zondag komt Betsema in Oostmalle opnieuw in actie.

Toon Aerts

Toon Aerts heeft net als vorig jaar de veldritwedstrijd in Leuven gewonnen. De Belg, die fietst voor Telenet - Baloise Lions, bleef zijn landgenoot Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen - Bingoal) en zijn Nederlandse ploeggenoot Lars van der Haar voor.

De cross van Leuven maakt deel uit van de Rectavit Series, een reeks van vijf wedstrijden waarvoor geen algemeen klassement wordt opgemaakt.

Toppers als wereldkampioen Mathieu van der Poel en de Belg Wout van Aert deden niet mee aan deze vierde wedstrijd. Zij zijn inmiddels begonnen aan het seizoen op de weg. Zondag staat de Internationale Sluitingsprijs in Oostmalle op het programma.