Sport/EK voetbal
1715738508
EK voetbal

Zo ziet het openingsfeestje van het EK-voetbal eruit

Een jaar later dan de bedoeling was, gaat EURO 2020 van start in Rome. Het EK voetbal begint met het duel tussen Italië en Turkije.

Voorafgaand aan de wedstrijd, die om 21.00 uur begint, vindt een openingsshow plaats in het Stadio Olimpico. Als gevolg van de pandemie wordt het een zeer bescheiden feestje. Ex-topvoetballers Alessandro Nesta en Francesco Totti zullen de zestiende editie van het EK voetbal openen, aangevuld met een live performance van Andrea Bocelli en een virtueel optreden van DJ Martin Garrix samen met Bono en The Edge van U2. Zij brengen het EK-lied We Are the People ten gehore.

Nesta en Totti, de twee Italiaanse wereldkampioenen van 2006, zullen de supporters in het stadion begroeten. Dat zullen er zestienduizend zijn, ofwel één vierde van de capaciteit van het Olympisch Stadion. De keuze voor Nesta en Totti is niet toevallig. Nesta was jarenlang het boegbeeld van Lazio Roma, Totti is een levende legende bij stadsrivaal AS Roma. Hun gemeenschappelijk optreden symboliseert de verbondenheid binnen de voetbalfamilie na het moeilijke jaar als gevolg van de coronapandemie.

Een beetje show zal niet ontbreken. Dat komt er via dansers en muzikanten op het dak van het stadion, 24 grote heliumballonnen die de deelnemende landen voorstellen en muziek van het nationaal orkest van de Italiaanse politie. Zij begeleiden de Italiaanse tenor Bocelli die Nessun Dorma zal brengen, een passage uit de opera Turandot van Puccini.

Het slotakkoord wordt gezet door de Nederlandse top-dj Martin Garrix. En dan wordt er gevoetbald.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo