Nieuws/Sport
1715825794
Sport

Estafettevrouwen kansloos zonder Schippers

Marije van Hunenstijn en Jamile Samuel vliegen eruit met de estafetteploeg.

Marije van Hunenstijn en Jamile Samuel vliegen eruit met de estafetteploeg.

De Nederlandse sprintvrouwen zijn bij de WK atletiek in Doha niet doorgedrongen tot de finale van de 4x100 meter estafette.

Marije van Hunenstijn en Jamile Samuel vliegen eruit met de estafetteploeg.

Marije van Hunenstijn en Jamile Samuel vliegen eruit met de estafetteploeg.

Het Oranje-kwartet eindigde in zijn heat als vierde in 43,01. Die klassering was al onvoldoende - de eerste drie plaatsten zich rechtstreeks voor de finale - en met de 43,01 behoorde de ploeg ook niet tot een van de twee snelsten op tijd. Het kwartet zette de negende tijd neer, terwijl acht ploegen doorgingen naar de eindstrijd op zaterdag.

Vaste kopvrouw Dafne Schippers ontbrak in de series. Zij durfde het nog niet aan met de pijnlijke liesblessure die ze opliep in de halve finales van de 100 meter. De uitschakeling van de estafetteploeg betekent dat haar WK definitief over is. De Utrechtse, die door de blessure haar titel op de 200 meter niet kon verdedigen, had lichte hoop eventueel nog mee te doen als het team de finale wel zou halen.

Nargélia Statia Pieter mocht nu haar WK-debuut maken als startloopster. Marije van Hunenstijn was tweede loopster, zij gaf het stokje aan Jamile Samuel en Naomi Sedney moest het afmaken. Twee van de drie wissels liepen redelijk. De eerste tussen Statia Pieter en Van Hunenstijn verliep wiebelig.

De vier vrouwen beaamden dat de wissels niet top waren. „Ze waren niet goed, normaal zijn we scherper”, zei Sedney, die de ontdane Statia Pieter in bescherming nam. „Het was heel spannend voor Nargélia, zij vindt dat zij het niet goed heeft gedaan, maar we lopen hier als team en als team hebben we het niet geflikt.” Van Hunenstijn zocht evenmin naar een excuus. „Ook in deze opstelling zonder Dafne hadden we de finale kunnen halen.”

Vertrouwen blijft

Het missen van de finale betekent ook dat de ploeg zich nog niet heeft geplaatst voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020. „Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat we die Spelen gaan halen”, aldus Sedney.

Op de WK van twee jaar geleden in Londen haalde het Nederlandse kwartet wel de finale en werd toen achtste. Vorig jaar op de EK in Berlijn liepen Schippers, Van Hunenstijn, Samuel en Sedney naar het zilver.