Sport/Wielrennen
1715859674
Wielrennen

Wilco Kelderman nu vierde in Dauphiné, Richie Porte nieuwe leider

Wilco Kelderman

Wilco Kelderman

Wilco Kelderman is een plek gedaald in het algemeen klassement van het Critérium du Dauphiné. Steven Kruijswijk is buiten de top-10 gevallen na deze zevende etappe, een zware bergrit met aankomst in het skioord La Plagne.

Wilco Kelderman

Wilco Kelderman

De Oekraïner Mark Padoen wist de rit op zijn naam te schrijven. De renner van Bahrain liet op de slotklim zijn medevluchter Sepp Kuss achter en soleerde naar de winst.

Richie Porte (Ineos Grenadiers) finishte als tweede en veroverde genoeg tijdwinst om de leiderstrui over te nemen van de Kazach Alexei Luzenko. Kelderman finishte als twaalfde op ruim een minuut van de ritwinnaar. Kruijswijk had moeite te volgen op de slotklim en werd achttiende.

Voor de 24-jarige Padoen was het zijn eerste zege in de WorldTour. Voor het klassement speelt hij geen rol. Zondag eindigt de Dauphiné met nog een bergetappe.

„Het tempo was heel hoog vanaf de voet van de beklimming naar La Plagne en toen Porte aanviel kon ik op dat moment niet mee”, zei Kelderman. „Maar daarna voelde ik me echt goed. Ik heb het enkele keren geprobeerd, maar het was lastig om een gaatje te krijgen en ze bleven gewoon in mijn wiel. Daarna heb ik gewoon gewacht totdat de renners van Astana tempo gingen rijden.”

Kelderman kijkt uit naar de lastige slotetappe van zondag. „Waarschijnlijk zullen de renners van Ineos proberen de wedstrijd te controleren en moet ik zorgen dat ik erbij blijft. Als de benen goed zijn, kan ik misschien nog iets proberen op het einde.”

Padoen oogde beduusd na zijn vierde zege ooit, de eerste in een wedstrijd van het hoogste niveau. „De hele week voelde ik me slecht en dacht ik aan opgeven. Vandaag ging het goed en kwam ik voorop te zitten in een van de zwaarste ritten van de Dauphiné. Ik kon het amper geloven. Ik dacht ook geen moment dat ik voor een top 10-plek reed. Ik was al blij dat mijn moeder me even op tv kon zien”, vertelde Padoen, die vorig jaar nog overwoog zijn loopbaan te beëindigen. „Het ging niet en ik vroeg me af of wielrennen wel mijn sport was.”

De dag begon met een achttal vluchters, onder wie Martijn Tusveld. Van hen hield de Deen Michael Valgren het het langst vol, maar eenmaal begonnen aan de 17 kilometer lange slotklim was het snel gedaan met zijn poging.

De ploegen Movistar en Ineos voerden het tempo op, hetgeen Kruijswijk zijn plaats in de eerste groep kostte. Zijn Amerikaanse ploeggenoot Kuss ging niet veel later in de aanval en kreeg Padoen mee. Porte probeerde naar het duo toe te rijden. Dat lukte niet. Terwijl Padoen wegreed bij Kuss was Porte wel bezig Luzenko uit het geel te rijden. Met succes.