Nieuws/Sport
1717689
Sport

Sluitingsceremonie Winterspelen: Nederlanders uitgelaten

De sluitingsceremonie van de Winterspelen is met vuurwerk begonnen.

De sluitingsceremonie van de Winterspelen is met vuurwerk begonnen.

PYEONGCHANG - De Olympische Spelen in Pyeongchang zitter er definitief op. De Winterspelen werden afgesloten met sluitingsceremonie, waar Ireen Wüst voor Nederland de vlag droeg.  

De sluitingsceremonie van de Winterspelen is met vuurwerk begonnen.

De sluitingsceremonie van de Winterspelen is met vuurwerk begonnen.

TeamNL maakte, net als de atleten van de andere landen, een uitgelaten indruk aan het einde van het evenement dat ruim twee weken terug begon. Ireen Wüst, die voor het laatst deelnam aan de Winterspelen, liep een stuk met de Nederlandse vlag in het stadion en stond die daarna af aan een van de vrijwilligers. De sporters hebben inmiddels plaatsgenomen op de tribune om het vervolg van de ceremonie te bekijken.

Wüst behaalde op haar laatste Spelen opnieuw goud, op de 1500 meter. Ze besloot haar olympische loopbaan met in totaal elf plakken (vijf goud, vijf zilver, een brons) en werd daarom door chef de mission Jeroen Bijl gevraagd de Oranjedelegatie zondag te leiden.

Lees ook:  Olympische vlam in Pyeongchang gedoofd Bach over Winterspelen: in alle opzichten een succes

Pyeongchang droeg de organisatie van de Winterspelen uiteindelijk over aan Peking. Dat gebeurde tijdens de slotceremonie in het Olympisch Stadion. De burgemeester van Pyeongchang gaf de olympische vlag aan Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. De Duitser zwaaide even met de vlag en gaf die vervolgens door aan Jining Chen, burgemeester van Peking. Peking is in 2022 gastheer van de 24e editie van de Winterspelen. In de Chinese hoofdstad vonden in 2008 de Zomerspelen plaats.

Voor TeamNL waren het, met twintig keer eremetaal, ook succesvolle Winterspelen. Nederland eindigde als vijfde in het medailleklassement, dat wordt aangevoerd door Noorwegen. Ook Duitsland, Canada en de Verenigde Staten waren succesvoller dan Oranje.