Sport/Tennis
1718882230
Tennis

Nadal wil zich tegen Van de Zandschulp weer iets verbeteren

Rafael Nadal wil zich vrijdag tegen Botic van de Zandschulp weer iets verbeteren ten opzichte van zijn twee eerste wedstrijden op Roland Garros. De 21-voudig grandslamkampioen hoopt over anderhalve week voor de veertiende keer de Coupe des Mousquetaires, de trofee die de winnaar in Parijs ontvangt, omhoog te houden.

„De voorbereiding was niet perfect, dus ik ben niet geweldig aan het toernooi begonnen. Maar het ging redelijk en ik ben positief over de dingen die ik heb laten zien”, zei Nadal na zijn zege op de Fransman Corentin Moutet (6-3 6-1 6-4).

„Natuurlijk is er ruimte voor verbetering en ik moet mezelf ook verbeteren als ik verder in het toernooi wil komen. Maar zoals ik al heb gezegd: vrijdag is weer een nieuwe dag om oplossingen te zoeken en het best mogelijke gevoel te pakken te krijgen. Het is een kwestie van elke dag investeren.”

Vrijdag neemt Nadal (35) het in de derde ronde op tegen Van de Zandschulp, de nummer 29 van de wereld die nog nooit op de grote banen speelde op Roland Garros.

In aanloop naar zijn favoriete grandslamtoernooi veroverde Nadal geen titel op gravel en er bestonden twijfels over zijn fysieke gesteldheid. In aanloop met het duel met Van de Zandschulp wilde hij het vooral over tennis hebben.

„Ik heb altijd alle vragen met veel respect beantwoord, maar zoals je je kunt voorstellen wil ik het nu over tennis hebben. Laten we na afloop kijken hoe het met mijn lichaam gaat”, aldus de nummer 5 van de wereld. „Ik kan hier niet ver komen als ik elke dag bezorgd ben over mijn fysieke problemen. Als er iets gebeurt, dan moet ik dat accepteren. Maar op dit moment ben ik gefocust op het tennis.”

Haarhuis hoopt op ’onverschrokken’ Van de Zandschulp tegen Nadal

Paul Haarhuis hoopt dat Van de Zandschulp vrijdag in de derde ronde van Roland Garros onverschrokken op de baan staat tegenover Rafael Nadal, al dertien keer winnaar in Parijs. De captain van het Nederlandse Daviscup-team ziet tegen de 21-voudig grandslamkampioen met name op fysiek vlak kansen voor zijn kopman.

„Botic zal met lef moeten gaan spelen en zichzelf echt in de wedstrijd moeten werken, waardoor er een bepaald geloof kan groeien. Hij moet zich aan Nadal spiegelen. Oftewel: je gaat aan jou niks zien, maar aan mij ook niet. En jij gaat er gewoon elk punt staan, maar weet dat ik dat ook ga doen”, aldus Haarhuis.

„De druk ligt niet bij hem, tenzij hij zichzelf de druk oplegt dat hij de derde moet zijn die Nadal hier verslaat. Hij moet ongelooflijk taai zijn en gewoon zijn eigen wedstrijd spelen. Er zullen misschien tien mensen voor hem zijn, want hij speelt tegen een soort tennisgod voor de Fransen.”

Ondanks de indrukwekkende staat van dienst van Nadal ziet Haarhuis ook kansen voor de beste tennisser van Nederland. „Je moet een plan bedenken hoe jij denkt te kunnen winnen. Daarbij hou je rekening met de zwakke punten van Nadal, maar die zijn er bijna niet. Dus dan kom je misschien tot de conclusie dat je van je eigen spel moet uitgaan en gaandeweg moet je dan kijken of je aanpassingen moet doen”, aldus de captain.

„Botic staat er misschien fysiek wel beter voor dan Nadal, die nog nooit zo’n slechte voorbereiding op Roland Garros heeft gehad als de afgelopen maanden. Hij heeft weinig wedstrijden gespeeld en door blessures ook minder kunnen trainen. Dus misschien krijgt Botic wel het gevoel dan hij wel fitter is.”

Haarhuis kijkt uit naar een „speciale wedstrijd”, die hij vanuit de box van Van de Zandschulp gaat volgen. „Er is een hoop aandacht voor de wedstrijd en dat is mooi, maar als hij er met 6-1 6-3 6-2 af gaat, krijg je niet meteen een enorme boost voor het Nederlands tennis. Het zal ook een beetje afhankelijk zijn van de uitslag”, aldus Haarhuis.

„Botic heeft afgelopen jaar vertrouwen getankt en bewezen dat hij met dit soort spelers mee kan. Niemand verwacht dat hij hem gaat pakken, al verliest hij met 6-2 6-2 6-2. Je speelt wel tegen de allerbeste gravelspeler aller tijden.”