Nieuws/Sport
171922027
Sport

Schaker Anish Giri weerstaat Magnus Carlsen en blijft leider

Magnus Carlsen en Anish Giri

Magnus Carlsen en Anish Giri

Anish Giri heeft zijn koppositie in het schaaktoernooi in Wijk aan Zee met verve verdedigd. De Nederlandse grootmeester wist in de elfde ronde met zwart tot remise te komen tegen de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen en Anish Giri

Magnus Carlsen en Anish Giri

Giri kwam dankzij het verdiende halve punt op 7,5 punten en blijft daarmee aan de leiding in Tata Steel Chess. Hij heeft met nog twee ronden te gaan reëel zicht op de eindzege en kan de eerste Nederlandse winnaar van het prestigieuze toernooi worden sinds Jan Timman in 1985.

Carlsen, die het toernooi in Wijk aan Zee al zeven keer won, heeft anderhalf punt minder dan Giri en kan een achtste titel inmiddels wel uit zijn hoofd zetten. „Een remise tegen Carlsen is uiteraard een goed resultaat. Ik had mijn posities eigenlijk wel netjes op orde en bedacht me op tijd toen ik een paar dubieuze zetten wilde doen”, zei de nummer 11 van de wereld na zijn partij.

Van Foreest

Jorden van Foreest behaalde een knappe overwinning op Pentala Harikrishna. De 21-jarige Groninger stond urenlang in gewonnen positie, maar zijn Indiase tegenstander bleef zijn overgave maar uitstellen. Het was de derde zege voor Van Foreest in Wijk aan Zee, die naar de gedeelde tweede plaats klom met 7 punten uit elf.

„Het was een gekke partij. Ik moest over vele horden en was op geen enkel moment zeker van de overwinning”, analyseerde Van Foreest zijn partij. Harikrishna offerde bij de opening een stuk op en dat pakte verkeerd uit. „Ik stond na die opening al op winst en toch bleek winnen gecompliceerder dan ik dacht. Ik heb hem gelukkig niet laten ontsnappen.”

Jeugdwereldkampioen

Giri treft zaterdag in de twaalfde en voorlaatste ronde jeugdwereldkampioen Alireza Firouzja (17), die na een lange partij remise overeenkwam met titelverdediger Fabiano Caruana. Firouzja en Caruana staan beiden op 7 punten uit elf en zijn met Van Foreest de grootste bedreigers van Giri.

De 83e editie van het internationale toernooi met de welluidende bijnaam ’Wimbledon van het schaken’ vindt vanwege de coronapandemie in sobere vorm plaats. Alleen de veertien topschakers in de Masters doen mee. Publiek is niet welkom.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo