Nieuws/Sport
1719981
Sport

Op valreep toch nog Russische rel in Pyeongchang

De Russische ijshockeyer schreeuwen het uit.

De Russische ijshockeyer schreeuwen het uit.

Op de valreep was er toch een incident. Terwijl de olympische vlag omhoog ging, zongen fans en spelers van het team ’Olympic Athletes from Russia’ (OAR) uit volle borst het Russische volkslied.

De Russische ijshockeyer schreeuwen het uit.

De Russische ijshockeyer schreeuwen het uit.

Dit was tegen de afspraken die gemaakt werden om ’dopingvrije’ atleten uit het geschorste Rusland toch een kans op deelname aan de Winterspelen te geven. Het zingen van het volkslied viel daar ook onder.

Het was een curieuze afsluiting van een onverwacht spektakelstuk, waarmee het zwaar gedevalueerde ijshockeytoernooi werd afgesloten. Zonder ruim 100 profs uit de Noord-Amerikaanse profliga NHL was het ijshockey in Pyeongchang van z’n glans beroofd. Helemaal toen ook het zwaar verzwakte Team USA in de kwartfinales werd uitgeschakeld.

Het leverde uiteindelijk een op papier weinig zeggende finale tussen OAR en Duitsland op. Waar het venijn uiteindelijk in de staart zat. Met nog 6 minuten te gaan kende het duel nog een 1-1 score, maar bij het eindsignaal stond 3-3 op het scorebord. In de extra tijd zou Kirill Kaprizov, met 20 jaar de jongste speler van OAR, de golden goal maken en had ’Rusland’ voor het eerst sinds 1992 weer olympisch goud.

Het brons was voor Canada dat met 6-4 Tsjechië versloeg.