Sport/Voetbal
1721406195
Voetbal

Manchester United-spits Marcus Rashford stuurt open brief aan Brits parlement

Marcus Rashford.

Marcus Rashford.

MANCHESTER - De Engelse topvoetballer Marcus Rashford heeft in een open brief een oproep gedaan aan de politici in zijn land.

Marcus Rashford.

Marcus Rashford.

De 22-jarige aanvaller van Manchester United wil dat ook tijdens de zomervakantie etensbonnen worden geschonken aan kinderen van families met lage inkomens. Het vouchersysteem werd in maart geïntroduceerd toen de scholen dichtgingen vanwege de coronacrisis, maar stopt binnenkort.

Dat baart de international van het Engelse elftal zorgen. „Dit is Engeland in 2020 en het gaat om een kwestie waarbij urgente hulp nodig is. Heel het land kijkt naar jullie, maak alsjeblieft een ’U-turn’ en maak topprioriteit van het beschermen van de levens van de meest kwetsbaren”, schrijft Rashford in een open brief aan alle parlementsleden, die hij ook via zijn sociale media verspreidde. „Wat je politieke voorkeur ook is, kunnen we met z’n allen afspreken dat geen enkel kind hongerig naar bed moet gaan?”

De aanvaller van Manchester United vertelt in de brief dat hij zelf vroeger ook afhankelijk was van gratis maaltijden op school. „Voedselbanken en soepkeukens zijn geen buitenaardse wezens voor mij. Mijn moeder werkte fulltime en verdiende een minimumloon. We hadden in ieder geval altijd een goed avondmaal op tafel staan. Maar dat was niet genoeg. Wij hadden ook hulp nodig. Zonder de liefdadigheid van de gemeenschap om me heen, was ik niet de Marcus Rashford die iedereen nu ziet: een 22-jarige zwarte man die het geluk heeft gehad dat hij een carrière kon beginnen in de sport waar hij zo van houdt”, aldus Rashford, die vorig jaar met kerst pakketten met onder meer warme kleding bezorgde bij dak- en thuislozen.

Zo’n 1,3 miljoen kinderen in Engeland krijgen normaal gesproken op school gratis te eten, omdat hun ouders dat zelf niet kunnen betalen. Toen de scholen dicht moesten bleven vanwege de lockdown, ontvingen ze wekelijks een voucher ter waarde van 15 pond (ruim 16,50 euro).