Sport/Wielrennen
1729362617
Wielrennen

Ook Europees kampioenen op koppelkoers ontbreken

Domper teamsprintsters; ondanks Europese titel niet welkom op WK

De Nederlandse teamsprintsters mogen niet naar het WK baan.

De Nederlandse teamsprintsters mogen niet naar het WK baan.

De Nederlandse teamsprintsters die vorige week Europees kampioen werden in het Zwitserse Grenchen mogen niet deelnemen aan de WK baanwielrennen. De internationale wielrenunie UCI houdt vast aan de regel dat continentale kampioenen alleen welkom zijn als hun land heeft voldaan aan de eis om aan tenminste één wedstrijd uit de Nations Cup te hebben deelgenomen.

De Nederlandse teamsprintsters mogen niet naar het WK baan.

De Nederlandse teamsprintsters mogen niet naar het WK baan.

Dat is mede door corona niet gebeurd. Ook Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik, Europees kampioen op de koppelkoers, ontbreken daarom volgende week op de WK.

KNWU-directeur Thorwald Veneberg lichtte de rensters en renners dinsdagochtend in. „We hebben lange discussies gevoerd met de UCI, maar ze houden vast aan hun standpunt”, meldde Veneberg. Het is een forse tegenvaller voor Shanne Braspennincx, Kyra Lamberink, Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet, die bij de EK op de wielerbaan in Grenchen in wisselende samenstellingen tot twee keer toe een wereldrecord reden. Bij de teamsprint komen tegenwoordig ook bij de vrouwen drie in plaats van twee rensters in de baan. Zij leggen drie ronden af, waarbij er telkens één renster afvalt.

De wielerbond wist eerder al dat Nederland op een aantal onderdelen ontbreekt bij de WK in Roubaix. Dat was de consequentie van het niet deelnemen aan de Nations Cup. Een wedstrijd in Hongkong werd gemeden vanwege quarantainedreiging, terwijl in Sint-Petersburg nog kort voor de Olympische Spelen werd gereden. Begin september was er een wedstrijd in Cali, maar de medische staf oordeelde dat de coronasituatie in Colombia het onverantwoord maakte een of meerdere renners af te vaardigen.

„De gezondheid staat bij ons voorop”, aldus Veneberg, die tijdens de Spelen van Tokio vanuit de UCI nog te horen kreeg dat Nederland in aanmerking kwam voor dispensatie. „Nu zeggen ze dat dat alleen geldt voor individuele onderdelen.”

Van Schip en Havik veroverden vorige week de Europese titel op de koppelkoers, een onderdeel waarvoor Nederland eveneens geen startbewijs voor de WK had. Het succes leek alsnog deelname mogelijk te maken, maar de UCI was onverbiddelijk.