Nieuws/Sport
173069
Sport

Bond weigert opnieuw WK-international op trainerscursus

Van Gobbel wanhopig na ‘nee’ van KNVB

Ulrich van Gobbel tijdens het WK 1994.

Ulrich van Gobbel tijdens het WK 1994.

De KNVB heeft opnieuw een WK-international de toegang geweigerd tot de trainerscursus.    

Ulrich van Gobbel tijdens het WK 1994.

Ulrich van Gobbel tijdens het WK 1994.

Feyenoord-jeugdcoach Ulrich van Gobbel (46), full-time verbonden aan de jeugdopleiding van de Rotterdamse club en samen met Damien Hertog trainer van Feyenoord onder 19, wil worden toegelaten tot de cursus Oefenmeester I. Dat is niet eens het hoogste diploma, maar Van Gobbel wil na oefenmeester II graag de stap maken om zich verder te kunnen ontwikkelen binnen de jeugdopleiding.

Coach van hoogste jeugdteam Feyenoord mag niet verder leren

De toelatingscommissie van de KNVB heeft hem de weg versperd omdat op papier Hertog als hoofdcoach van Feyenoord onder 19 staat vermeld. Van Gobbel is echter het hele jaar dagelijks actief als trainer bij dit elftal, hij verzorgt samen met Hertog de coaching. En niet onbelangrijk, hij is binnen de Feyenoord Academy de specialistentrainer voor verdedigers. 

Feyenoord hem al geruime tijd terug op een belangrijke plek in de jeugdopleiding geplaatst, omdat hij met zijn ervaring de grootste talenten van Feyenoord ook individueel kan helpen de laatste stap naar het eerste elftal te maken.

Eerder dit seizoen hield de KNVB de deur dicht voor 87-voudig international John Heitinga bij de cursus coach betaald voetbal en kreeg de meest succesvolle trainer in het amateurvoetbal (oud-Feyenoorder Danny Buijs) geen groen licht. Buijs werd na een stevig protest alsnog toegelaten.

In hele opleiding heeft niemand meer ervaring en prijzen gewonnen dan ‘Uli’

De KNVB slaat andermaal de plank mis. In de hele opleiding van Feyenoord is geen oud-voetballer die zo’n staat van dienst heeft als Van Gobbel. Hij is de enige Feyenoorder die zowel in 1993 als 1999 kampioen werd onder respectievelijk Wim van Hanegem en Leo Beenhakker. Hij speelde voor het Nederlands elftal op het WK van 1994, nam deel aan EK- en WK-kwalificaties en speelde in Oranje in die jaren nagenoeg altijd samen met Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Frank en Ronald de Boer, Ronald Koeman, Wim Jonk en Marc Overmars.

De opleiding van Feyenoord is vandaag bovendien door de KNVB zelf genomineerd voor de prijs ‘Beste jeugdopleiding van Nederland’. In die opleiding werkt Van Gobbel dus bij het hoogste jeugdelftal en heeft hij ook nog eens de steun van Wim Jansen, die als coach van de coaches vertrouwen in hem heeft uitgesproken.

Van Gobbel gaat komend seizoen ook nog eens de Champions Youth League in met zijn jeugdploeg, nu Feyenoord kampioen van Nederland is geworden.

Jongere collega wel toegelaten

Saillant detail is dat de KNVB wel een jongere collega van Van Gobbel, Davey van den Berg (zoon van oud-prof Ron van den Berg) heeft toegelaten op de cursus Oefenmeester I. Van den Berg is formeel hoofdtrainer in de jeugdopleiding van het hoogste pupillenelftal.

Voormalig bondscoach Bert van Marwijk heeft de afgelopen jaren meerdere malen onderstreept dat de KNVB zich sterker moet maken voor het ontwikkelen van goede jeugdtrainers. Ook Wim Jansen uitte afgelopen winter harde kritiek op de wijze waarop de KNVB spelers én trainers opleidt.

Ervaring overbrengen op jonge spelers

Van Gobbel wil zijn kennis en ervaring overbrengen op jonge spelers. Hij heeft onder tal van grote coaches getraind en gespeeld, was na succesvolle jaren bij Feyenoord een vaste waarde in de Engelse Premier League en won elf hoofdprijzen , waaronder de UEFA Cup, gedurende zijn loopbaan.

De toelatingscommissie van de KNVB, met daarin Gert Aandewiel en Frans Meijerman, heeft Van Gobbel na zijn verder goed verlopen toelatingsgesprek medegedeeld dat hij formeel geen eigen elftal heeft. Gek gezegd zou hij dus wel zijn toegelaten als hij dit jaar een pupillenteam in z’n eentje had getraind…

Onder de andere kandidaten voor de cursus zit niet een oud-speler die op topniveau heeft gespeeld. Van Gobbel pretendeert op geen enkele wijze dat hij op basis van al zijn prijzen moet worden toegelaten. Hij wil juist de onderdelen die hij als coach mogelijk nog niet beheerst, op de KNVB-cursus leren.